Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

США ввели санкції проти юристів Міжнародного кримінального суду

15 березня 2019 р., 22:21

Міжнародний кримінальний суд потрапив під санкції США.

Обмеження стосуються осіб, які "безпосередньо відповідальні" за розслідування щодо американців, відзначили в Держдепі.

Влада США ввела обмеження на видачу віз для співробітників Міжнародного кримінального суду в Гаазі (МКС). Про це сказав держсекретар США Майкл Помпео під час брифінгу в Держдепартаменті, повідомляє ТАСС у п'ятницю, 15 березня.

"Я оголошую про обмеження на видачу віз особам, які безпосередньо відповідальні за розслідування МКС щодо американських військовослужбовців. Під обмеження потрапляють особи, які вдаються чи вдавалися до заходів на проведення такого розслідування, - заявив Помпео. - Ці візові обмеження також можуть бути використані для запобігання зусиллям МКС, спрямованим на переслідування громадян союзних держав, включаючи Ізраїль, без згоди самої влади".

Держсекретар підкреслив, що "здійснення цієї політики вже розпочалося", і нагадав, що США не перебувають у МКС. За його словами, згідно із законодавством США, візові питання мають конфіденційний характер, тому він відмовляється надавати більш детальну інформацію по цій справі.

Також Помпео зазначив, що "візові обмеження не стануть нашим останнім кроком".

"Ми готові вжити додаткових заходів, у тому числі економічні санкції, якщо МКС не змінить свого курсу, - зазначив держсекретар. - МКС нападає на принцип верховенства права в Америці. Суду ще не так пізно змінити свій курс, і ми закликаємо його зробити це негайно".

У Міжнародному кримінальному суді заявили, що обізнані щодо заяви Помпео і "продовжать виконувати свою незалежну роботу непохитно і відповідно до свого мандата і засадничого принципу верховенства права".

"Суд є неполітичною організацією і діє суворо в рамках закону і юридичної компетенції, накладеної Римським статутом", - додали в інстанції.

Нагадаємо, у вересні 2018 року США пригрозили санкціями Міжнародному кримінальному суду. Тоді Вашингтон розкритикував розслідування МКС здогадуваних військових злочинів американських військових в Афганістані. Невдоволення США також викликало тривале розслідування МКС щодо Ізраїлю у зв'язку зі здогадуваними злочинами проти палестинців.

У свою чергу Євросоюз підтримав суд у Гаазі в конфлікті зі США. Про це заявила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp