Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В УжНУ згадали про Шевченка (ФОТО)

16 березня 2019 р., 19:00

Гарним дійством

Університет продовжує відзначати двісті п’яту річницю дня народження Тараса Григоровича Шевченка. 14 березня у холі головного корпусу УжНУ Наукова бібліотека влаштувала тематичну виставку книг, а філологічний факультет підготував особливе свято.Ведучими Шевченківських урочистостей стали студентки 2-го курсу спеціальності «Українська мова та література (Середня освіта)» Антоніна Шипова та Марина Дубляк.

{g}

Оксана Кузьма– Шевченківські свята – це завжди привід для глибшого вдивляння в постать Кобзаря, для осмислення тих меседжів, які залишила нам ця «велика людина з великим серцем». Колишній кріпак став володарем у царстві духа та велетнем у царстві людської культури завдяки тому, що був внутрішньо вільним, розумів, «як много важить слово» (І.Франко) і як із допомогою слова можна вивільнити українців від багатовікового рабства. Шевченко з нами на всіх фронтах – видимих і незримих. Там, де потрібно відрізнити істину від фальші. Там, де торгують правдою і неволять розум українця. Там, де потрібно будувати свою хату, бо тільки у власному домі – «своя правда, і сила, і воля», – розпочала з глибоких, важливих думок організаторка заходу, доцентка кафедри української літератури Оксана Кузьма.

Анатолій Футинець та Тетяна Савко

Оскільки Шевченка знали і поважали письменники різних поколінь, першокурсник відділення журналістики Анатолій Футинецьдекламував поезію Івана Драча «Виклик», а другокурсниця-україністка Тетяна Савко – вірш Євгена Маланюка «Шевченко».

У своїх творах Шевченко висвітлював жіночу долю в образах Катерини, Оксани, Марини, Наймички, Лілеї, Божої Матері, тому студентки ІІІ курсу українського відділення підготували інсценізацію «Вінок українській жінці».

Варто відзначити, що поезія Шевченка на святі лунала не тільки з вуст представників філфаку. Присутні мали можливість переглянути відеоролик, на якому дітки щиро і впевнено передавали Шевченкові слова.

Філологічний факультет багатий на творчих особистостей. Підтверджує цю думку доцентка кафедри української літератури Оксана Тиховська, яка написала літературну казку «Тарас Шевченко – володар часу», що її майстерно інсценізували студенти. Ще одним прикладом багатогранності творчості Шевченка та умінь молоді стало декламування «Заповіту» українською, білоруською, англійською, німецькою та ромською мовами.

НАЗАД 1 з 16 ВПЕРЕДПриєдналися до святкування учні Ужгородської спеціалізованої загальноосвітньої школи №2, підготувавши музичний подарунок «Україна – це ти», у виконанні Нікіти Воротнюка і танцювального ансамблю «Лілея».

Галина ШумицькаВідтак до присутніх звернулася деканеса факультету Галина Шумицька. «Сьогодні в ректораті відбувається ще одна подія, але приурочена вона 80-річчю Карпатської України. На цей науковий форум приїхали гості з США, нащадки тих журналістів, які в 1938–1939 роках були на наших землях і зафільмували, відфотографували те, що тут відбувалося. Це просто неймовірні речі!

Валентина БарчанТі юні, молоді обличчя, обличчя дітей, які 80 років тому пролили якусь дуже чисту, святу кров, зробили щось дуже важливе. Через 80 років народилися ці діти – великого духу, і те, що вони сьогодні показують, і те, що через них проходить, стало можливим завдяки передусім порухам душі багатьох поколінь. Я висловлюю своє щире захоплення нашими студентами та нашими колегами!» – поділилася емоціями Галина Василівна.

Приєдналася до Галини Василівни і завідувачка кафедри української літератури професорка Валентина Барчан: «Хочу привітати усіх з цими величними подіями. Вірю, що кожен з нас перейнятий цим високим духом, який від Тараса Шевченка передається сьогодні всім нам, всім тим, хто перейнятий тим відчуттям власної громадянської, національної, особистісної самосвідомості. Це те, що розбудив у своїй нації Шевченко. Я щиро вдячна всім вам за те, що долучилися до свята!»

Відтак усіх присутніх запросили ввечері відвідати концерт «Шевченко in time» в Закарпатській обласній філармонії.

Вікторія Кенідра,
фото Віталія Завадяка

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp