Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Позиція керівництва УжНУ щодо проекту забудови вітряками Боржавських полонин

18 березня 2019 р., 18:15

Керівництво Ужгородського національного університету цим публічним листом роз’яснює і підтверджує свою позицію щодо природоохоронної проблеми.

Яка викликала гостру суспільну дискусію і великий резонанс серед екологів та науковців України і, зокрема, Закарпаття.

Мова йде про планомірне просування сумнівного проекту забудови гірського масиву Боржавських полонин масштабною вітроелектростанцією (ВЕС) з 34-х вітряків заввишки 150 м загальною потужністю 120 МВт. За планами, вони мали б зайняти території полонинського хребта протяжністю 10 км на межі Воловецького і Свалявського районів. І це – без урахування будівництва гірської дороги та підземних високовольтних кабелів.

Вже майже рік тому керівництво Ужгородського національного університету підтримало принципову і науково обґрунтовану позицію профільних науковців біологічного факультету УжНУ (ключового в контексті цієї проблеми) та екологічної громадськості краю і України, яка відображена у ґрунтовному листі-зверненні до Мінприроди від 14.05.2018 р. (з 6-ма додатками на 37 сторінках).

Ця позиція незмінна – для будівництва ВЕС неприпустимо обирати місце саме на гірському хребті Боржавських полонин. Це спричинить виникнення гострих викликів і загроз природній, ландшафтно-рекреаційній і туристичній цінностям центрального полонинського масиву, а також проходженню через нього транскордонного екологічного коридору. Слід враховувати також безпосередню близькість 4-х природних заказників, загрози багатьом червонокнижним видам рослин і тварин високогір’я, приналежність особливо цінної природної території планованої забудови до європейської Смарагдової мережі тощо.

Саме тому керівництво УжНУ ще у 2018 р. відмовилося від пропозиції виступити експертною організацією з розроблення для проекту ВЕС звіту з оцінки впливу на довкілля (ОВД) для обраної території Боржавських полонин. Сотні гострих і критичних зауважень науковців і екологів Закарпаття й України, які надійшли на різних етапах розроблення і обговорення звіту з ОВД у 2018-2019 рр., підтвердили правильність нашої позиції щодо проекту ВЕС.

Водночас усе це не завадило Департаменту екології і природних ресурсів Закарпатської ОДА нещодавно надати фактично позитивний висновок по неякісному звіту з ОВД на проект ВЕС, що викликало справедливе, на наш погляд, обурення громадськості. Адже критичні і обґрунтовані зауваження до звіту з ОВД були проігноровані в головному – у виборі саме території Боржавських полонин для забудови ВЕС.

Враховуючи, що у підготовці висновків звіту Національного університету біоресурсів та природокористування України з ОВД по проекту ВЕС брали участь науковці УжНУ, реагуючи на запит коаліційного об’єднання ГО і науковців «Форум екологічного порятунку Закарпаття», керівництво університету заявляє:

1. УжНУ незмінно дотримується принципу демократичного розвитку Закладу вищої освіти, який зокрема передбачає право на викладення різних наукових думок та позицій. В той же час науковці повинні дотримуватися принципів, закладених у «Етичному кодексі ученого України».

2. Ми повторно підтверджуємо незмінну підтримку обґрунтованих позицій науковців біологічного факультету та університету щодо переносу вибору місця для ВЕС на більш урбанізовані території передгір’я або рівнини.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp