Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ціна на газ: експерт пояснила, за що платять українці

20 березня 2019 р., 16:37

В Україні, за законом про ринок природного газу, ціну на блакитне паливо для населення встановлює Кабмін.

Очевидно, що вона не ринкова, а державно-регульована. Складається з покриття собівартості та економічно обґрунтованого прибутку, розповіла Gazeta.ua енергетичний експерт Марія Яковлєва.

“У ціні 8550 гривень за тисячу кубометрів газу собівартість становить 1700 гривень, йдеться у фінансовій звітності Укргазвидобування. Решта – прибуток у 300%. Вже сьогодні не всі громадяни можуть розрахуватися за комуналку. Тарифи настільки високі, що зарплат і пенсій не вистачає”, – говорить Марія Яковлєва.

За її словами, якщо тарифи ще підвищать, кількість субсидіантів зросте. В Україні допомоги вже потребує 60% населення. Однак таких має бути не більше 10-15%, за світовими стандартами.

Медреформа. Люди налаштовані негативно, але вона принесе позитивні зміни“Деякі постачальники не стали чекати офіційної заяви уряду про чергове зростання вартості газу. Вже анонсували подорожчання з 1 травня. Зробили це швидше, адже після зростання ціни на газ тарифи переглядають 2-3 місяці. Втрати, які постачальники несуть за цей час, їм ніхто не компенсує”, – пояснює експерт.

За її словами, на вартість енергоресурсів впливають економічні та технічні складові. Так, у кожному регіоні є власні потужності по виробництву, витрати та кількість споживачів. Тому тарифи у містах України відрізняються.

Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг почала позапланові перевірки облгазів. Вони пов’язані з безпідставними донарахуваннями газзбутами норм споживання газу. Максимальний штраф постачальнику – 850 тис. грн.

zakarpatpost.net




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp