Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Що треба для того щоб отримати "Доступні ліки"

27 березня 2019 р., 11:20

Як отримати «Доступні ліки» з 1 квітня?

Звертаємо увагу, що з 1 квітня програма «Доступні ліки» переходить на електронні рецепти. Нова система дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив'язки до місцевості, де цей рецепт був виданий. 

Крок 1. 

Пацієнт записується та приходить на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у нього підписана декларація. 

Крок 2. 

Лікар проводить прийом і виписує рецепт. 

Крок 3. 

Під час виписування електронного рецепту лікар разом з пацієнтом мають перевірити, чи номер мобільного телефону, зазначений в декларації є актуальним і належить пацієнту. 

Крок 4. 

Після перевірки номера телефону лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я. 

Крок 5. 

На мобільний телефон пацієнта приходить смс з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС: «Ваш рецепт : ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ». 

Крок 6. 

За необхідності або на прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, який містить розділ з призначеннями, зокрема призначенням ліків. В цьому розділі зазначається інформація про виписані ліки та номер електронного рецепта. 

Крок 7. 

Пацієнт йде у будь-яку зручну для нього аптеку, що бере участь у програмі «Доступні ліки». Називає працівнику аптеки номер рецепта. 

Крок 8. 

Працівник пропонує пацієнту лікарські засоби, які є в цій аптеці і входять в програму «Доступні ліки». 

Крок 9. 

Пацієнт обирає один із лікарських засобів і називає чотиризначний код підтвердження та отримує свої ліки. 

Програма «Доступні ліки» розпочалась 1 квітня 2017 року і триває майже два роки. За час роботи програми в межах програми виписано понад 33 млн рецептів на понад 1,7 млрд грн. В 2019 році кількість рецептів виросла на 6 млн. 

Зараз вже кожна третя аптека (всього 6000) увійшла в програму. 

Програма показує і якісні зміни в показниках здоров’я населення. За перший рік роботи програми «Доступні ліки» кількість пацієнтів з нормалізованим цукром при діабеті 2 типу збільшилася на 6,5%. Кількість викликів швидкої допомоги з підозрою на інсульт чи інфаркт зменшилася на 4,2%. Майже на 6% менше українці викликали швидку через приступи бронхіальної астми. Всього на 17 000 менше викликів в 2017 році. 

Ознайомитися з переліком аптечних закладів, які вже уклали договрів з національною служюою здоров’я можна за посиланням.

{g}

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp