Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Зовнішня реклама, агітаційні намети, візити кандидатів: підсумки виборчої кампанії на Закарпатті

29 березня 2019 р., 18:25

У березні 2019 року, як і в лютому, на Закарпатті виборча кампанія найяскравіше проявлялася у масовому розміщенні білбордів (сітілайтів), роботою агітаційних наметів, засиллям матеріалів про кандидатів у друкованих та електронних ЗМІ.

Про це повідомили представники Громадянської мережі ОПОРА під час прес-конференції 29 березня в Ужгороді.

В останній місяць виборчої гонки область відвідало четверо кандидатів: Юрій Бойко, Анатолій Гриценко, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко. Усі троє, крім Юрія Бойка, мали публічні відкриті зустрічі із виборцями. При цьому варто відзначити, що лише у Анатолія Гриценка зустріч із городянами пройшла у форматі «запитання-відповідь», кандидати Петро Порошенко та Юлія Тимошенко звернулися до присутніх на площі лише із промовою.

Таким чином Закарпатську область у період із 31 грудня по 29 березня особисто відвідали 7 зареєстрованих кандидатів у Президенти: Володимир Зеленський, Андрій Садовий, Валентин Наливайченко, Юрій Бойко, Петро Порошенко, Анатолій Гриценко, Юлія Тимошенко.

Протягом березня на території Закарпаття зафіксовано у різній кількості білборди з іменами кандидатів: Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Володимир Зеленський, Сергій Тарута, Олександр Вілкул, Олег Ляшко, Олександр Шевченко, Анатолій Гриценко, Руслан Кошулинський, Олександр Соловйов, Ігор Шевченко, Ігор Смешко, Валерій Наливайченко.

Робота агітаційних наметів спостерігалася на користь кандидатів: Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Анатолія Гриценка, Олега Ляшка, Руслана Кошулинського, Олександра Шевченка, Валентина Наливайченка, Юрія Бойка, Сергія Тарути.

«Щодо порушень правил ведення агітації, то на початку березня в Хусті та Ужгороді зафіксовано розклеєні листівки з іменем кандидата Руслана Кошулинського без вихідних даних та у невстановлених для цього місцях. Також у місті Хуст зафіксована листівка-анонс про зустріч нардепа Івана Крулька із жителями міста. На листівці згадане ім’я кандидатки у Президенти Юлії Тимошенко, однак листівка не містить вихідних даних. У селищі Дубове Тячівського району виявлено білборд з іменем кандидата у Президенти Петра Порошенка. Найімовірніше, що цей борд був встановлений ще до початку офіційної виборчої кампанії, однак на момент виявлення рекламоносія на ньому було ім’я зареєстрованого кандидата в Президенти, отже реклама містила ознаки порушення вимог законодавства. Також спостерігачами зафіксовано випадок роздачі з агітаційного намету листівок з іменем кандидата у Президенти Олега Ляшка без вихідних даних у центрі Ужгорода. Про всі описані факти спостерігачі ОПОРИ повідомили поліцію. Загалом, із початку виборчої кампанії представники ОПОРИ написали 23 заяв до поліції з приводу ознак порушення правил розміщення друкованої агітаційної продукції», - розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Закарпатській області Ярослав Гулан.

Спостерігачі ОПОРИ отримали поодинокі сигнали про те, що у деяких куточках області люди разом із запрошеннями отримували і друковану агітаційну продукцію. Спостерігачам не вдалося «на гарячому» зафіксувати, що саме члени ДВК розносили агітпродукцію разом із запрошеннями, відтак ми не будемо озвучувати імен кандидатів, на чию користь вона була. Втім користуючись нагодою хочемо нагадати, що законодавство забороняє займатися агітацією членам виборчих комісій під час виконання обов'язків членів виборчих комісій на строк здійснення повноважень. Варто, аби штаби кандидатів нагадали це людям, яких делеговано бути членами ДВК.

В області створено 811 дільничних виборчих комісій, куди своїх членів делегував 21 із 39 кандидатів у Президенти. Таким чином, 18 кандидатів не подали своїх людей для роботи у дільничних виборчих комісіях.

Станом на сьогодні, 29 березня, у комісіях кипить робота із бюлетенями – окружні виборчі комісії передають бюлетені дільничним виборчим комісіям, де уже скоро – післязавтра – бюлетені отримають виборці.

«Що варто пам’ятати виборцю 31 березня, аби скористатися своїм правом на волевиявлення? Нагадаємо, голосування відбувається з 8:00 до 20:00 без перерви. Водночас, якщо виборець вже перебуває на дільниці о 20:00, він має повне право проголосувати. Також треба пам’ятати, що в неділю в Україні відбудеться перехід на літній час», - зазначила довготермінова спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області Лариса Романюк.

Які документи потрібно мати з собою для того, аби отримати виборчий бюлетень:

– паспорт громадянина України (у вигляді паспортної книжечки або ID-картки);

– тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України);

– військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби).

Після того, як виборець поставить підпис про те, що він отримав виборчий бюлетень у списку виборців та у визначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня, який відривається, член дільничної виборчої комісії видає виборцю бюлетень. Він не передається іншим особам. Нагадуємо, що фотографування та відеозйомка бюлетеня, а також демонстрація свого вибору в приміщенні для голосування забороняються. Після того, як виборець зайшов у кабінку для голосування, він ставить одну позначку навпроти прізвища обраного ним кандидата.

Разом з тим, якщо виборець помилився у виборчому бюлетені, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена дільничної виборчої комісії, який видав цей бюлетень, із проханням видати інший виборчий бюлетень. Інший виборчий бюлетень видається тільки в обмін на зіпсований і лише один раз.

Нагадуємо, що згідно статті 160 Кримінального кодексу України прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права (голосування на виборчій дільниці більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах, передання виборчого бюлетеня в іншій особі) – караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

Водночас пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права – караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Наостанок довготермінова спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області додала, що в Україні агітація закінчується о 24:00 останньої п'ятниці перед днем виборів, тобто 29 березня. Згідно статті 212-10 Кодексу України про адміністративні порушення проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів.

Загалом на виборах в Україні працюватиме понад 1 500 спостерігачів ОПОРИ, частина з яких - на дільницях Закарпаття. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли.

Із третім загальноукраїнським звітом Громадянської мережі ОПОРА за результатами спостереження за виборчою кампанією напередодні дня голосування можна ознайомитися на сайті.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

Ярослав Гулан, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області
тел.: 0 97 644 66 39, 0 99 031 98 62
e-mail: zakarpattya@opora.org.ua

Ольга Беца, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області
тел.: 0 50 230 95 96

{g}

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp