Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Зникле сграфіто "спалили" у соцмережах (ФОТО)

30 березня 2019 р., 15:00

І так буває

На зниклому витворі мистецтва зображено легенду про пастуха Саса – засновника містаСпільнота Монументальне мистецтво Закарпаття опублікувало цікаву фотографію з архіву Діани Шетелі, фрагменту панно "Легенди Берегова". Автор даного сграфіто 1968 року – відомий художник Микола Медвецький. На картині зображено двох биків, які, за сюжетом, билися між собою і під час двобою розрили яму, в якій пастух Сас знайшов золотий скарб, котрий витратив на будівництво церкви, від якої й пішло сучасне Берегово.І сама назва «Білий камінь», який начебто був зрушений двома биками, і дане сграфіто, і зображення старовинних монет, які в багатократному збільшенні слугували елементами інтер’єру ресторану – все це пов’язане з популярною легендою. Хоча її спростовував ще видатний дослідник-етнограф Тівадар Легоцкий.

Вулиця Тіводора Легоцького» , який писав: "Що стосується легенди, згідно якого пастух Сас на місці нинішньої римо-католицької церкви, знайшов великий скарб і побудував на цьому місці церкву, а навколо неї місто, яке пізніше назвали Берегсасом, не має історичного підтвердження."Після численних перебудов та реконструкцій «Білого каменю» зникла й стильна кам’яна стіна біля ресторану, і весь внутрішній інтер’єр, який замінили сучасним кітчем.Зображення інтер'єру «Білого каменю» в його кращі часи можна також побачити в матеріялі "Як виглядала чарда "Фазан" на радянському рекламному проспекті"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp