Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Порошенко vs Зеленський. Що очікувати від дебатів

4 квітня 2019 р., 20:44

Дебати Зеленського і Порошенка.

Передвиборна кампанія перетікає з політичного в медійний простір. Але хто переможе: досвідчений риторик, чи досвідчений шоумен?

Загострення пристрастей навколо дебатів кандидатів у президенти Володимира Зеленського та Петра Порошенка напередодні другого туру наростає. Чинний президент погодився з умовами свого опонента провести їх на арені спорткомплексу Олімпійський у Києві.

Але "стадіон дебати" перетворюють виборчу кампанію в шоу, кажуть експерти. А пропозиція Зеленського призначити арбітром Юлію Тимошенко, яка зайняла третє місце в президентських перегонах, вже більше схожа на фарс. Корреспондент.net розповідає подробиці.

Дебати Зеленського з Порошенком: боротьба відеозвернення

Увечері 31 березня Порошенко заявив про необхідність дебатів напередодні другого туру голосування. За словами чинного президента, "доля звела його з маріонеткою Коломойського".

Зеленський відповів, що до дебатів готовий: "Я готовий, готовий, так. Порошенко - не Порошенко, яка мені різниця?". Однак пізніше комік відмовився від них, як пояснили в його штабі, через щільний концертний графік. Але незабаром Зеленський знову передумав.

Увечері 3 квітня Зеленський опублікував ролик з НСК Олімпійський, в якому погодився провести дебати на цьому стадіоні. Він також поставив умову - медична експертиза на наявність алкоголю та інших наркотиків в організмі кандидатів.

Шокуючий результат. Світова преса про вибори

У ніч на 4 квітня Порошенко прийняв виклик Зеленського і опублікував своє відеозвернення: "Стадіон, так стадіон. Я чекаю вас, Володимире Олександровичу".

"Ми з вами дуже різні. Головна відмінність - стрілки наших геополітичних компасів показують у діаметрально протилежні напрямки світу. Моя країна - це сильна європейська Україна, яка ніколи, ні за яких обставин і ні перед ким не стане на коліна. І дебати - це не шоу", - сказав чинний Президент.

Пізніше у штабі Порошенка припустили, що кандидати повинні сплатити оренду, викупити квитки і роздати ці квитки своїм прихильникам та запросити їх на дебати.

У самому Олімпійському кажуть, що ніяких заявок не надходило, але якщо вони з'являться, то будуть розглянуті в стандартному порядку. При цьому там відмітили свою аполітичність, підкресливши, що не підтримують жодного з кандидатів.

Глава штабу Зеленського Іван Баканов заявив, що Порошенко не виконав всіх умов, тому дата і час дебатів поки не визначені. Баканов зазначив, що вони вимагають від чинного президента визнання Зеленського кандидатом, а також даних медичної експертизи.

У штабі Порошенка відзначили, що чинний президент 5 квітня о дев'ятій ранку готовий разом із Зеленським пройти обстеження в медичному пункті стадіону Олімпійський для здачі всіх необхідних аналізів, зокрема, на предмет вживання алкоголю й наркотиків.

Але в команді коміка відмовилися і покликали Порошенка в клініку Євролаб.

Потім у штабі Зеленського заявили про необхідність попередніх переговорів перед дебатами.

Незабаром Зеленський опублікував ще одне відео, в якому "щоб уникнути підкупу, провокацій, 
адміністративного тиску" пропонує призначити Тимошенко "незалежним арбітром" дебатів.

Тим часом Тимошенко вирішила показати, що теж вміє грати в настільний теніс. Нагадаємо, що після оголошення перших результатів, за якими лідирував Зеленський, шоумен у себе в штабі грав у пінг-понг.

Дебати згідно із Законом України

Дебати - це публічний обмін думками двох кандидатів у президенти. В українському законодавстві говориться, що теледебати проводяться за державний рахунок, в останню п'ятницю перед днем ​​голосування у другому турі і в прямому вечірньому ефірі. За календарем, у 2019 році день дебатів випадає на 19 квітня. Вибори пройдуть 21 квітня.

Кандидати мають брати участь особисто. У разі відмови від теледебатів одного з них, час надається іншому кандидату для передвиборної агітації.

Дебати організовує Національна телекомпанія України - канал UA: Суспільне, який і обирає ведучого. Всі інші канали можуть транслювати дебати за бажанням і безкоштовно.

При цьому в законі немає чіткої норми про те, де саме повинні проходити дебати - в телевізійній студії чи на іншому майданчику. Тому спортивна арена не буде суперечити нормам.

4 квітня голова правління UA: Суспільне Зураб Аласанія під час круглого столу "Дебати кандидатів у президенти: чи потрібні вони виборцям і навіщо?" заявив, що дебати на стадіоні не будуть офіційними, тому не відміняють необхідності проведення ще одних дебатів кандидатів у президенти 19 квітня.

"19 числа між 20 і 21 годинами дебати будуть проведені в будь-якому випадку. Навіть незалежно, чи будуть кандидати, ми повинні цей час забронювати саме під це. У цей час будуть якісь нейтральні картинки, якщо кандидати не з'являться, але вони будуть проведені. Ми будемо готові до приходу кандидатів у будь-якому варіанті - це закон", - сказав Аласанія.

За даними спільного опитування Демініціатив і КМІС, більш як 73 відсотки українців вважають, що кандидати в президенти повинні брати участь у публічних дебатах.

44 відсотки респондентів відповіли - обов'язково, 30 відсотків - бажано. Тільки 18 відсотків опитаних переконані, що такі дебати не потрібні.

Найбільш важливими темами дебатів українці назвали такі: Донбас, корупція, економіка і розвиток України.

Що кажуть експерти

Теледебати вигідні Порошенку і невигідні початківцю в політиці Зеленському, вважають політологи.

"Зрозуміло, що досвідчений риторик Порошенко переграє в дебатах Зеленського. Але це свідчить про те, що у нього немає інших конкурентних ресурсів, а аргумент команди Зеленського, що він зайнятий концертами, говорить про його інтелектуальну слабкість", - сказав у коментарі DW київський політолог і соціолог Віктор Небоженко.

Зеленський погодився на дебати з Порошенком під впливом ейфорії від несподівано високого результату першого туру, вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень Пента Володимир Фесенко.

Він, також як і Небоженко, вважає, що радники Зеленського зроблять все можливе, щоб уникнути його участі у відкритому двобої з Порошенком на телебаченні.

"Вони можуть висунути ще одну умову - узгодження формули проведення дебатів, адже вони повинні проходити за процедурою, узгодженою з обома кандидатами. Але відмова Зеленського від дебатів ніяк не вплине на його рейтинг", - вважає Фесенко.

Політолог з аналітичної групи Левіафан Микола Мельник вважає, що ідея дебатів на стадіоні є продовженням серіалу Слуга народу і образу Василя Голобородька, Зеленський.

"Команда Зеленського виходила з того, що він під час кампанії гратиме Голобородька, а команда Порошенка робила ставку на державника з правим ухилом... І зараз відбувається перехід дискусії з політичної площини в шоу-медійну, де команда Зеленського набагато сильніша, ніж президент", - вважає експерт.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp