Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Нові будівельні норми: доступність для людей з інвалідністю

18 квітня 2019 р., 14:40

1 квітня в Україні набули чинності нові правила Державних будівельних норм щодо створення безбар'єрного простору для маломобільних людей.

Що зміниться для людей з інвалідністю говорили в ефірі телепроекту «Тема дня» на Суспільному UA: ЗАКАРПАТТЯ із головою Закарпатського обласного товариства осіб з інвалідністю Денисом Сухотіним.

«Раніше ми проводили моніторинг районних центрів на доступність. У Хусті та Тячеві, коли проходить реконструкція, дотримуються державних будівельних норм. Враховані вони і на відремонтованій набережній Незалежності, що в Ужгороді. Тут же будуть встановлені поручні на мосту Масарика і підйом з обох боків алеї. Якщо те зробити, то ця частина міста повністю відповідатиме діючим будівельним нормам», – зазначив під час ефіру Денис Сухотін.

Головний архітектор Ужгорода Олег Боровський повідомив, що в обласному центрі мало пандусів, які відповідають нормам: «Більшість пандусів, які є в Ужгороді, не відповідають новим державним нормам, а саме тому нахилу, що передбачений не більше 8% для входу в об’єкт. Має бути проведена інвентаризація об’єктів, насамперед, соціальної інфраструктури, охорони здоров’я, шкільних навчальних закладів та громадських просторів. Після цього будемо вивчати, які елементи насамперед потрібно зробити».

Інспекція державного будівельного контролю має право провести перевірку щодо відповідності ДБН. За порушення – притягують до відповідальності, дають припис.

«Коли будуть виконані ДБН – складно сказати. Це все залежить від власників будинків та органів місцевого самоврядування. Повинна бути програма, розрахована, наприклад, на 7 років, з допомогою якої можна би зробити доступним Ужгород. На це також потрібні кошти, – наголосив голова Закарпатського обласного товариства осіб з інвалідністю Денис Сухотін. – Головне – це системність. Для початку потрібно провести моніторинг по доступності Ужгорода, потім – скласти програму. За 2-3 роки можна зробити місто інклюзивним».

В Ужгороді вже двічі засідав комітет з доступності щодо ДБН. До обговорення також залучали громадськість. Нові норми створені на основі принципу європейського дизайну.

Для людей із порушенням слуху за ДБН (державними будівельними нормами) потрібно обладнувати кабіни ліфтів текстовим чи відеозв’язком з диспетчером. Сигналізація про небезпеку повинна передбачати не тільки звукову, а й світлову інформацію в приміщеннях. Потрібно також зробити дублювання важливої звукової інформації текстами, організацію сурдоперекладу, використання звукопідсилення.

Для людей із порушеннями зору нові державні будівельні норми передбачають наявність тактильної смуги та тактильних інформаційних покажчиків зі шрифтом Брайля. Візуальні елементи доступності повинні бути виділені контрастними кольорами знаками та наявність інформаторів. До норм також віднести і встановлення аудіопокажчиків для сповіщення інформації та вказання необхідного напрямку руху: звукові маячки-сигналізатори та голосові інформатори.

Більше інформації у повному відео програми «Тема дня: Ужгород» за 17 квітня.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp