Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На головній площі Закарпаття вже вп’яте розквітли писанками великодні дерева (ФОТОРЕПОРТАЖ)

18 квітня 2019 р., 16:20

А в атріумі облдержадміністрації відкрито виставку пасхальних вишивок.

Напередодні великого свята Воскресіння Господнього у четвер, 18 квітня, ось уже п’ятий рік поспіль на площі Народній в Ужгороді відбувся фестиваль-конкурс «Воскресни, писанко!» Цей унікальний захід внесений до Книги рекордів України, адже лише тут навесні дерева зацвітають тисячами різноманітних писанок.
Відкрили свято флеш-мобом з піснею «Великдень світлий» учасники танцювальної корпорації друзів та вокального квінтету Падіюну.
Участь в обласному фестивалі-конкурсі взяли команди з усіх куточків краю. Кожен із учасників креативно підійшов до презентації свого «великоднього дерева» на якому представили роботи, виготовлені в різноманітних техніках: традиційна писанка розтопленим воском, «дряпанка», «мальованка», «зернівка» тощо. Одночасно на площі Народній розквітли 55 великодніх дерев, на кожному з яких красуються по кілька сотень писанок. Також площу прикрашає монументальний символ Великодня й тематична композиція «Традиції пасхальних свят: від давнини до сучасності». Поруч юні умільці та їхні наставники влаштували й майстер-класи з писанкарства.
А в атріумі облдержадімінстрації цього дня розгорнули тематичну виставку рушників, виготовлених освітянами та їхніми вихованцями. Поряд також експонується і великодня фотовиставка.
Учасників фестивалю привітали голова облдержадміністрації Геннадій Москаль та виконувач обов’язків голови облради Йосип Борто. Переможцям конкурсу вручили відзнаки і грошові премії.
Найкращих учасників визначали в трьох номінаціях: серед місцевих органів управління освітою, професійно-технічних та навчальних закладів обласного підпорядкування. Оцінювали роботи за різноманітністю техніки виконання писанок, відповідністю регіональним традиціям у розписі, орнаменті, колористиці. Крім цього враховували й оригінальність конструкції дерева.
Переможцями цьогорічного конкурсу у різних номінаціях стали: відділи освіти, молоді та спорту Рахівської, Перечинської та Великоборезнянської РДА; управління освіти, охорони здоров’я, культури, сім’ї, молоді та спорту Тячівської міськради; Великоберезнянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат, Ужгородська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат, Хустська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат, Закарпатський центр туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді, Хустський професійний ліцей сфери послуг, Мукачівський центр професійно-технічної освіти.
Завершили урочистості виступи вихованців ужгородського Падіюну та святкова хода учасників дійства.
Помилуватися «писанковим раєм» на площі Народній в Ужгороді та оглянути виставку вишитих рушників в атріумі ОДА всі бажаючі зможуть до 7 травня.

{g}
Преса ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp