Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Питанням захисту права інтелектуальної власності присвятили семінар в Ужгороді

24 квітня 2019 р., 17:10

Сьогодні у приміщенні Закарпатської облдержадміністрації відбувся семінар із теми "Право інтелектуальної власності. Теорія та практичні аспекти застосування".

Проводив семінар кандидат юридичних наук, доцент, адвокат, доцент кафедри цивільного права та цивільного процесу Ужгородського національного університету Степан Литвин.

Учасниками ж стали музиканти і музикознавці, художники, письменники, бібліотекарі й представники галузі культури краю, які бажали поглибити власні знання в цій царині.

Як розповів Степан Литвин, питання обізнаності щодо права інтелектуальної власності нині надзвичайно актуальне в усіх сферах суспільного життя, а культури та мистецтва це стосується чи не передусім. Інтелектуальну власність можна поділити на дві групи: авторське право й суміжні права та патентне право. Позаяк патентне право стосується більше науково-технічної діяльності, доповідач, зважаючи на спрямованість аудиторії, більш детально зупинився на питаннях авторського права і суміжних прав. Серед іншого, Степан Литвин мовив про необхідність і перспективи функціонування новоствореної Апеляційної палати Вищого суду з питань інтелектуальної власності, що має запрацювати цьогоріч (наразі триває конкурсний відбір суддів), а також про діяльність Українського агентства з авторських та суміжних прав й Української ліги авторських і суміжних прав, які, у зв'язку зі змінами в законодавстві для організацій колективного управління, проходять перереєстрацію і невдовзі відновлять свою роботу.

Варто відзначити, що жодна з цих організацій досі не мала свого представника на Закарпатті, а поза тим – область живе доволі насиченим культурно-мистецьким життям і конче потребує регламентування процесів, пов'язаних із використанням продуктів інтелектуальної власності, що підтвердили і запитання учасників семінару. Письменники, музиканти, художники поділилися власним досвідом щодо порушень їхніх авторських прав: від випадків плагіату та продажу "піратських" компакт-дисків до труднощів перетину кордону з художніми творами для організації виставок. Ці та інші ситуації експерт прокоментував і, водночас, обнадіяв, що незабаром стан справ може змінитися на краще – в процесі створення Асоціація з захисту прав інтелектуальної власності в Закарпатській області, яка нарешті дозволить повноцінно захищати авторські права краян. Асоціація організовуватиме подібні тематичні семінари для різних аудиторій, зокрема, студентських – із тим, аби молодь надалі керувалася відповідними знанням у своїй роботі. Крім того, кожен автор зможе звернутися за фаховим роз'ясненням, а в разі порушення своїх прав – одержати рекомендацію щодо адвоката, який спеціалізується на захисті права інтелектуальної власності. В перспективі йдеться і про створення реєстру об'єктів інтелектуальної власності в області.

У цілому ж, резюмував Степан Литвин, зустріч видалася цікавою і корисною для всіх учасників. Сам доповідач для себе з'ясував, яка інформація є найбільш запитаною серед представників галузі культури, і неодмінно врахує це в подальшій роботі. Так, уже восени в Ужгороді відбудеться третя масштабна міжнародна конференція з питань захисту права інтелектуальної власності, в якій візьмуть участь науковці з УжНУ й університетів Львова, Києва, Харкова, закордонні партнери, представники поліції, митниці й інших сторін, які на різних рівнях повинні забезпечувати підвищення культури захисту прав інтелектуальної власності в сучасному суспільстві.



Департамент культури Закарпатської ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp