Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Анестезіологи згуртувалися заради важливого (ФОТО, ВІДЕО)

13 травня 2019 р., 09:40

На конференції

Понад 150 фахівців анестезіологів-реаніматолоів та науковців з усієї країни та з-за кордону зібрала конференція «Актуальні питання нутритивного забезпечення в клінічній практиці», яка цими днями проходить в закарпатському Воєводино.

За словами експерта з питань анестезіології ДОЗ Закарпатської ОДА Вадима Авдєєва такий потужний профільний медичний форум наша область приймає вперше за останні 17 (!!!) років. Лікарі обговорюють питання пов’язані з особливостями харчування пацієнтів у відділеннях інтенсивної терапії. Адже, в першу чергу, нутритивного або штучного (через зонд або через вену) харчуванні потребують хворі в критичних станах: ті, що отримали серйозні опіки, отруєння, черепно-мозкові травми, які перенесли об'ємні операції тощо. Такі люди, як правило, не здатні повністю самостійно харчуватися або перетравлювати їжу. За міжнародними стандартами спеціалізоване клінічне харчування є невід’ємним обов’язковим компонентом комплексу лікувальних заходів цих пацієнтів. На жаль, в Україні через відсутність належного фінансування цей прогресивний метод розвивається недостатньо швидко. Варто відзначити, що за оцінками міжнародних експертів, навіть у таких розвинутих країнах як Німеччина, близько 60 відсотків пацієнтів не отримують збалансованого харчування під час перебування в медзакладах. На переконання Президента асоціації анестезіологів України Сергія Дуброва без належного харчування неможливо розраховувати на швидке одужання пацієнтів. Медик впевнений, із покращенням медичного забезпечення закладів таке харчування зможуть в необхідній кількості закуповувати заклади або якщо пацієнти придбають їх за свій кошт, то за принципом реімбурсації держава відшкодовуватиме їх вартість. Така практика вже працює за кордоном.

За словами Президента Латвійського товариства LASPEN, лікаря-дієтолога Лайли Мей (Laila Meija) вже доведена не тільки медична, але й економічна ефективність та доцільність застосування цих сучасних препаратів та методик харчування. Авторитетні закордонні експерти підрахували, що одне витрачене євро на штучне харчування заощаджує цілих п’ять! Адже пацієнт швидше одужує, не потребує великої кількості антибіотиків, а відповідно, скорочується кількість днів, що він проводить в лікарні.

Довідково:

Ентеральне харчування – вид нутритивної терапії різноманітних захворювань, при якому харчові речовини у вигляді спеціальних сумішей уводяться перорально або через внутрішньокишковий/шлунковий зонд за неможливості адекватного забезпечення енергетичних і пластичних потреб організму природним шляхом.

Ентеральне харчування є найбільш фізіологічним способом уведення харчових речовин при неможливості проведення харчування природним шляхом і повинно призначатися в найбільш ранні строки лікування, тобто з моменту встановлення ушкодження або захворювання.

Нутритивна підтримка, або забезпечення організму необхідною кількістю енергії та «будівельних субстратів» для його життєдіяльності, є абсолютно необхідною частиною лікувальної інтенсивної терапії. Крім своєї фізіологічності, ентеральне харчування має чимало переваг:

не потребує стерильності;

більш економне;

безпечне, повноцінне;

зберігає структуру й функціональну цілісність кишечника.

Ентеральне харчування дає змогу підтримувати шлунково-кишковий тракт у нормальному фізіологічному стані й запобігати значній кількості ускладнень, що виникають у хворих у критичних станах. Застосування такого виду харчування веде до поліпшення кровообігу в кишківнику, сприяє загоюванню анастомозів після операцій на кишечнику, поліпшує нутритивні показники пацієнта.

Несвоєчасність уведення ентерального харчування призводить до атрофії слизової оболонки і секретуючих залоз кишечника; ферментної недостатності; надмірної колонізації бактеріями тонкої кишки та їх транслокації в портальний кровотік; атрофії лімфоїдної тканини, асоційованої з кишечником тощо.









Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp