Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті згадають тих, кого забрав СНІД

15 травня 2019 р., 13:15

У четвер

У четвер, 16 травня, о 10:00 в прес-центрі Закарпатської обласної державної адміністрації відбудеться прес-конференція, присвячена Всесвітньому дню пам'яті померлих від СНІДу (World Remembrance Day of AIDS Victims).

Участь у прес-конференції візьмуть:

Головний лікар Обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом - Вікторія Білак-Лук’янчук, начальник управління організації лікувально-профілактичної роботи ДОЗ Закарпатської ОДА - Ольга Чемет, головний лікар Закарпатського Обласного Центру здоров’я - Світлана Кочубайло, голова правління БО «ЗБТ Мережі ЛЖВ» - Андрій Дем’яненко, керівник ДУ «Закарпатська УВП №9» - Василь Анталовський, керівник філії держаної установи «Центр пробації» в Закарпатській області - Віталій Мураль, директор Закарпатської обласної організації Товариства Червоного Хреста України - Іванна Сабо, пастор церкви ВСО ЄХБ «Нова Надія» - Олександр Павельчук.

Довідково:

Наближається 19 травня, Всесвітній день пам’яті людей, які померли від СНІДу. За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я ця дата визначається кожну третю неділю травня. Метою подібного заходу, є привернення уваги населення до цієї проблеми, профілактики цього захворювання, а також привернення уваги влади до соціального захисту ВІЛ-інфікованих. Вперше Всесвітній день пам'яті жертв СНІДу (World Remembrance Day of AIDS Victims) відзначили в американському Сан-Франциско в 1983 році. Організаторами проведення акції пам’яті померлих від СНІДу стали люди, яких особисто торкнулася ця трагедія, що пережили біль втрати рідних і друзів. Через кілька років з'явився символ руху проти цієї хвороби. Їм стала червона стрічка, яку активісти і просто небайдужі люди прикріплюють до свого одягу.
За даними Обласного Центру з профілактики та боротьби із СНІДом, за весь період епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу з моменту реєстрації першого випадку інфікування ВІЛ в Закарпатській області з 1987 року офіційно зареєстровано 1153 осіб з вперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції. Серед них, дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками – 224. Діагноз СНІД встановлено 423 особам.
Станом на 01 січня 2019 року на диспансерному обліку перебуває 627 ВІЛ-інфікованих осіб, із них 258 – хворі на СНІД. Осіб, народжених ВІЛ-інфікованими матерями – 52, в т.ч. у 42 дітей діагноз ВІЛ-інфекції в стадії підтвердження, іншим ВІЛ-інфекцію підтверджено.
За весь період епіднагляду 136 особи знято з обліку у зв’язку зі смертю від захворювань, зумовлених захворюваннями стадії СНІД, із них 3 дітей.
У 2018 році ВІЛ-інфекцію зареєстровано в усіх районах області, крім Воловецького.
Серед вперше виявлених ВІЛ-інфікованих осіб структура шляхів інфікування була наступною:
• статевий шлях при гетеросексуальних стосунках –81,8% (108);
• статевий шлях при гомосексуальних стосунках – 3,8% (5);
• парентеральний шлях при ін’єкційному введенні наркотиків – 3,8%(5);
• діти, народжені ВІЛ-інфікованими жінками – 10,6% (14).


Вперше Україна існує в умовах, коли пацієнтам з ВІЛ доступна сучасна терапія, яка дозволяє жити повноцінним життям. Але навколо питання СНІДу досі існує багато міфів та стигми, а тест на ВІЛ залишається тим, чого бояться та уникають більшість українців. Лише кожен другий ВІЛ-позитивний українець знає про свій статус. Ми вважаємо, що цю ситуацію можуть виправити прості та доступні речі, необхідні кожному — розуміння та небайдужість. Тому у День пам’яті ми, разом з нашими партнерами, проведемо інформаційну компанію під назвою «Ліки від байдужості». Під час акції ми будемо роздавати Bono Animo – символічні ліки від байдужості — щоб привернути увагу українців до епідемії та закликати пройти тест для себе та своїх коханих. Головний виклик сьогодні — обізнаність населення щодо свого ВІЛ- статусу. Сьогодні є реальна можливість зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні. Ми хочемо, аби українці не боялися тестуватись.

17 травня 2019 року ми запрошуємо всіх небайдужих, приєднатися до акції «Ліки від байдужості», яка пройде в м. Ужгород, площа Театральна, з 11:00 до 14:00, аби разом вшанувати пам’ять всіх тих, хто пішов від нас та попередити тих, хто живий. Кожен має знати про свій статус. Це наше право на здоров’я, право на життя. ВІЛ — небезпечний, лише доки він невидимий. Під час акції буде можливість почути правдиву інформацію про ВІЛ/СНІД та пройти тестування експрес-тестами на ВІЛ.
Організаторами акції є: Благодійна організація «Закарпатське благодійне товариство мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»; Закарпатська обласна організація товариства Червоного Хреста України; Обласний Центр з профілактики та боротьби із СНІДом; Релігійна громада ВСЦ ЄХБ Церква «Нова Надія», Обласний Центр здоров’я.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp