Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Покинутим дітям Закарпаття житиметься краще (ФОТО)

23 травня 2019 р., 16:50

У середу генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайло передав Закарпатській обласній дитячій лікарні засоби гігієни, дитячі іграшки, одяг та грошову пожертву на покриття витрат діяльності добровольців

Дарунки підуть на потребу так званих «забутих дітей», які позбавлені батьківського піклування та перебувають на догляді лікарні.

Генеральний консул наголосив, що це не перша підтримка, яку Угорщина надала дитячій лікарні: минулого року уряд частково профінансував проект по заміні даху. Зауважив: для генерального консульства пріоритетним є покращення умов перебування, якості життя дітей та надання їм якісних медичних послуг. Цим Угорщина вкотре довела, що вона готова подати руку допомоги усім закарпатцям, незалежно від національної приналежності, і має намір продовжити цю місію і в майбутньому. За словами Й. Бугайла, для кожного консула важливо заступитися за найбільш незахищену верству населення – за дітей. Відзначив, що цю ініціативу започаткували та підтримують двоє його колег-дипломатів.

Консул д-р. Балаж Лопперт, який разом зі своєю дружиною д-р. Юдітою Лопперт Мадарас виховують дев’ятимісячного хлопчика, зауважив, що переступали поріг лікарні з каменем на серці, але з посмішкою та вірою на обличчі. Саме Юдіта, побачивши в Інтернеті відеосюжет про покинутих дітей Мукачева, замість того, щоб перегорнути сторінку далі, почала діяти та організувала збір пожертв, до якого долучилися і співробітники поважного представництва. Промовець назвав дуже плачевним, що перші місяці, роки свого життя покинуті діти повинні проводити в таких умовах. Висловив вдячність закарпатським волонтерам за неоціненний труд – догляд за цими дітками. Консул сподівається, що становище малечі в майбутньому неодмінно покращиться шляхом внесення змін до правових актів.

Д-р. Юдіта Лопперт Мадарас до вищесказаного додала, що їхньому сину виповнилося всього два місяці, коли побачила згадуване відео. Зі сльозами на очах вона дивилася на те, що ці дітки не отримують такої материнської турботи, яку вона надає своєму малюку.

– Бачила, що працівники лікарні та волонтери роблять надможливе, аби виходити цих діток. Але допоки у правовій системі не настануть зміни, ми можемо всього лише організовувати збори пожертв та приносити те, чого їм не вистачає, – додала вона.

Головний лікар д-р. Роман Шніцер та заступник начальника управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА д-р. Ержебет Біров подякували генеральному консульству за гуманітарну місію та всебічну підтримку, яка має постійний характер.

Від завідувача інфекційним відділенням Віри Соловйової ми дізналися, що немовлят залишають в пологовому будинку переважно багатодітні сім’ї та родини з несприятливими умовами життя, які через фінансову скруту чи з причини проблем із здоров’ям не можуть виховувати власних дітей. Додала, що серед цих дітей є малюки віком від чотирьох місяців до п’яти років, які чекають на усиновлювачів, але процес усиновлення унеможливлює те, що батьки не позбавлені батьківських прав.

«Наразі опікуємося сімома малюками, взимку їх було п’ятнадцятеро. Фінансова допомога, яку надають жертводавці, та піклування волонтерів є великою допомогою для нас, адже таке піклування полегшує повсякдення цих діточок та розряджає обстановку. Завдяки ласкавим словам, ходункам, різним іграшкам розвиток дітей прискорився, покращився настрій, вони почали усміхатися», – розповіла вона.

На передачі пожертв була присутня група волонтерів на чолі з реформатським священиком сіл Вилок та Прехрестя Йожефом Шіпошем. Священнослужитель, який одночасно очолює Реформатську молодіжну організацію Закарпаття та громадську організацію «Кедєш» і поклав собі за мету допомагати покинутим дітям Закарпаття, висловив подяку начальнику відділу, керівництву лікарні за довіру та можливість співпрацювати з ними, а також за підтримку у здійсненні благородної місії. Зауважив, що у Виноградові про покинутих дітей дбають з лютого 2017 року, а в Мукачеві – з грудня минулого року.

– Радіо «Пульс» організувала велику акцію «Коробка з-під взуття повна добра», після якої ми почали збір пожертв для тутешніх діток та розбудували волонтерську місію. Радіємо, що за кілька місяців ми змогли досягнути наочних змін як у розвитку малечі, так і в покращенні умов перебування. Угорське місто Ерчі, де проходить великий збір пожертв, надає засоби гігієни, іграшки, одяг, кондиціонер, телевізор та деякі медичні засоби. Завдяки цьому ми можемо постійно забезпечувати усім необхідним діточок та всіх, хто проходить лікування у цій лікарні, – додав він.

KISZó/Тімея Мадяр


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp