Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Все про надання населенню компенсації витрат на оплату комунальних послуг у зв'язку з підвищенням тарифів

21 серпня 2014 р., 13:10

Як отримати субсидію і компенсацію соціально незахищеним верствам населення Закарпатської області, розповіла в.о. директора Департаменту соціального захисту населення Ганна Морозюк.

«Для посилення соціального захисту найбільш вразливих верств населення через підвищення цін і тарифів на комунальні послуги постановою Кабміну від 5 квітня 2014 року No 83 «Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги» (набрала чинності з 1 липня 2014 року) передбачено надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та централізова-ного постачання гарячої води у зв'язку з підвищенням цін і та-рифів на ці послуги», - поінформувала журналістів Ганна Степанівна. 

Вона також розповіла, хто має право на компенсацію: «Право на отримання ком-пенсації матимуть сім'ї, у яких середньомісячний су-купний дохід за попередні шість місяців не перевищу-вав величини прожиткового мінімуму для родини, що ви-значається як сума прожит-кових мінімумів для кожного члена сім'ї відповідно до його належності до основних соці-альних і демографічних груп. До складу сім'ї належать особи, які зареєстровані у житловому приміщенні (бу-динку). Цей прожитковий мінімум визначатимуть окремо для кожної сім'ї залежно від її складу, тобто кількості осіб, з яких вона складається», - зазначила керівник департаменту. 

Чиновниця зауважила, що у разі, коли будь-хто з пра-цездатних членів сім'ї надає інформацію про відсутність доходів за будь-який місяць протягом періоду, за який ви-значається сукупний дохід, до розрахунку приймається дохід цієї людини на рівні прожит-кового мінімуму для працез-датних осіб. 

«Відтак, з 1 січня 2014 року на законодавчому рівні встановлені наступні прожиткові мінімуми: для дітей віком до 6 років - 1032 гривні; для дітей віком від 6 до 18 ро-ків - 1286 гривень; для працездатних осіб - 1218 гривень; для осіб, які втратили пра-цездатність, - 949 гривень», - проконсультувала посадовець. 

Представників мас-медіа цікавило питання, як розраховується прожитковий мінімум. Ганна Степанівна навела приклад: «У житловому приміщенні проживає сім'я, яка склада-ється з двох працездатних осіб та двох дітей (одна дитина ві-ком до 6 років, а інша - від 6 до 18 років). Розрахуємо прожитковий мінімум для них: 1218 гривень * 2 особи + 1286 гривень + 1032 гривні = 4754 гривні. Отже, якщо така родина ма-тиме середньомісячний дохід за попередні шість місяців, що дорівнює або менший за 4754 гривні, вона матиме право на компенсацію додаткових ви-трат на оплату послуг газопос-тачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у зв'язку з підвищенням цін і та-рифів на послуги», - підкреслила ГаннаМорозюк. 

Вона також уточнила, що компенсація розраховува-тиметься як різниця між роз-міром плати за комунальні по-слуги у межах норм споживан-ня (з урахуванням пільг та житлових субсидій) після під-вищення цін і тарифів на ко-мунальні послуги та розміром відповідного платежу, який сім'я сплачувала до зміни цін і тарифів на комунальні послу-ги. При цьому застосовують норму володіння чи користу-вання загальною площею жит-ла та норми споживання кому-нальних послуг, з урахуванням яких призначають ком-пенсацію. 

Що стосується документів, які слід надати, то чиновниця їх перерахувала: «Заява до органу соціально-го захисту населення за місцем реєстрації. Довідка про склад зареєс-трованих у житловому примі-щенні (будинку) осіб. Довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у жит-ловому приміщенні (будинку), за формою, затвердженою на-казом Міністерства праці та соціальної політики від 27 сер-пня 2004 року No 192 (крім до-відок про розмір пенсії та соці-альної допомоги). Паспорт». 

Журналістів також цікавило питання, хто має право на субсидію. Ганна Морозюк відповіла: «Субсидія призначається уповноваженому власникові (співвласникові) житла, най-мачеві державного та громад-ського житлового фонду, чле-нові житлово-будівельного (житлового) кооперативу, власникові (співвласникові) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації. Право на отримання жит-лових субсидій мають домогосподарства, у яких витра-ти на оплату житлово-кому-нальних послуг у межах встановлених норм переви-щують 10% середньомісяч-ного сукупного сімейного до-ходу (для сімей, які склада-ються з непрацездатних осіб, і родин, у яких є непов-нолітні діти або інваліди І або ІІ групи і доходи яких на одну особу на місяць не пе-ревищують прожиткового мінімуму) або 15% (для сі-мей, у складі яких є праце-здатні особи)». 

«Для призначення житлової субсидії, - зазначила Ганна Морозюк, - слід звернутися до управління праці та соціаль-ного захисту населення за міс-цем вашої реєстрації. У сільській місцевості за-яви з необхідними докумен-тами для призначення субси-дій приймають уповноважені особи, яких визначають вико-навчі органи сільських і се-лищних рад». 

Вона також перерахувала, які документи слід надати: заява, декларація про доходи і майновий стан осіб, зареєстро-ваних у вашому житловому приміщенні, довідки про доходи кож-ної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (за встановленою формою, крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги). 

Насамкінець брифінгу в.о.директора Департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Ганна Морозюк навела розрахунки компенсації: вартість комунальних послуг до підвищення - 350 грн., вартість комунальних послуг після підвищення - 450 грн., платіж з урахуванням субсидії 400грн., розмір щомісячної компенсації 400 - 350 = 50 грн. 

На сьогодні прогнозується, що право на отримання субсидій ма-тимуть приблизно 1,5 мільйо-на сімей по всій Україні. Що стосується Закарпаття, то на комунально-житлові послуги (світло, воду тощо) цьогоріч мають право 6 тисяч сімей та 7 тисяч – на тверде паливо і скраплений газ. А от до нового опалювального сезону прогнозується на 20% збільшення малозабезпечених сімей, які потребують субсидії на електроенергію. 
Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp