Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

«Стратегічна» сила. Що відомо про політичну партію В. Гройсмана?

4 червня 2019 р., 12:05

Останні вибори Президента довели – в системі влади потрібні зміни. Зокрема, у Верховній Раді.

Цю каденцію народних обранців є за що хвалити, але й критики вони заслуговують не менше. Адже всі реформи як попереднього, так і цього Уряду не завжди знаходили належної підтримки у народних депутатів. Із 35 законопроектів, визначених Кабміном як пріоритетні для розвитку економіки, народні депутати за рік прийняли лише одиниці.

«На долю коаліції випало прийняття непростих і важких рішень, – заявив В. Гройсман. - Тоді вибір був такий: або приймати рішення, які забезпечать стабільність, які змінять стару зламану систему, або відмовитися від відповідальності й перейти в опозицію. Рішення було ухвалено відповідально. І тепер постало питання – а що далі? Ми маємо змінити систему ухвалення рішень. Ми маємо бути швидкими, мобільними і максимально якісними. Не можна витрачати роки на один закон».

Нова пропозиція

Нинішню Верховну Раду потрібно перезавантажувати. Експерти говорять, що зробити це можна у два способи – зробити це швидко за старою виборчою системою або згідно нових правил.

Щодо першого, то недоліки цієї моделі на «поверхні». Вибори у такому разі пройдуть із розбалансованими гілками влади, за старою виборчою системою. А можна зробити перезавантаження після зміни правил. Мова йде про нове виборче законодавство, завдяки якому можна підготувати важелі стримання і противаги у гілках влади, реформувати процедури роботи самого парламенту, знявши депутатські недоторканність для наступної каденції. І тоді якісно нові люди, від партій «Люди важливі», «Голос» і багато інших сил зможуть оздоровити українську політику і прийти працювати в злагоджений ефективний механізм, який для них приготує нинішня рада.

«Між президентськими та парламентськими виборами є «вікно можливостей», які треба використати для того, щоб далі змінювати систему, - пояснив у одному з інтерв’ю В. Гройсман. - Нам потрібно змінити виборчу систему - і зробити відкриті списки... Тоді ми більш якісних людей приведемо у систему центральної влади, в т.ч. можливо й з місцевого самоврядування».

Співпраці не вийшло

Щоправда, нинішня влада зупинилася на старому варіанті виборчої система. Одна з причин - протистояння нового президента і парламенту.

Одразу після інавгурації В. Зеленський розпустив парламент. У свою чергу, Верховна Рада не підтримала запропоновану президентом нову схему парламентських виборів. Отже, вибори проходитимуть по-старому.

До того ж, В. Зеленський закликав весь Кабмін написати заяву про відставку, поставив всіх його членів в один ряд, не залежно від результатів їхньої роботи.

Враховуючи це, прем’єр у той же день подав у відставку, надавши шанс Зеленському зайнятися формуванням нового уряду. І закликав зробити його це якнайшвидше.

У свою чергу, на роботу самого Кабінету міністрів це ніяк не вплине. Нинішній склад повноцінно працюватиме до призначення наступного.

«Володимир Гройсман - мужик! – написав на своїй сторінці у фейсбуці екс-народний депутат із Закарпаття Ігор Кріль. - Судячи зі всього, як відповідальна людина, він не збирався кидати Кабмін і до формування нового уряду новим складом Верховної Ради, але після «візьміть ручку, чистий аркуш і напишіть заяву» прийняв єдино правильне в цій ситуації для себе рішення».

Відтепер стримування тарифів і боротьба з монополістом «Нафтогазом», важкі перемовини з МВФ і недопущення дефолту - лягають на нинішнього Президента.

Нова «Стратегія»

Проте, сам В. Гройсман не збирається робити перерву у зв’язку з відставкою. Нещодавно стало відомо, що він піде на парламентські вибори окремо, не об'єднуючись з іншими кандидатами – на чолі нової партії «Українська стратегія».

Це буде команда молодих, але водночас досвідчених людей, які знають що треба зробити для успіху України. В парламент вони йдуть щоб змінити систему, яка стримувала стрімке реформування держави бюрократичними застарілими парламентськими процедурами.

До речі, остання тенденція свідчить, що довіра до нової політичної сили В. Гройсмана є і рейтинг росте. Із 0,7% два тижні тому до сьогодні він, згідно опитування Інституту соціологічних досліджень «Основа», виріс до 2,9%. Такий ривок за короткий час показує, що партія Гройсмана легко проходить до парламенту через майже два місяці. І це ще до оголошення першої 10-ки людей у майбутньому списку.

Місцеві експерти та прості закарпатці високо оцінюють такий крок. І готові його підтримати. «Вважаю, що його уряд зробив дуже багато реформ, - розповів ужгородець Денис Фазекаш. – Вони зуміли впровадити зміни у тих галузях,до яких, через певні причини, не наважувалися навіть наближатися усі попередні керівники держави».

Тому є всі підстави говорити, що «Українська стратегія» В. Гройсмана у майбутньому буде потужною політичною силою, яка допоможе провести якісні зміни у нашій державі.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp