Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Запропонований Мінрегіоном перспективний план Закарпаття потребує коригування

5 червня 2019 р., 14:45

Про це в ефірі програми «Тема дня» на UA: ЗАКАРПАТТЯ повідомив директор Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування Іван Дем’янчук

За проектом Мінрегіону на Закарпатті має бути створено 40 громад із урахуванням існуючих – Баранинської, Полянської, Перечинської, Іршавської, Вільховецької та Тячівської.

«Запропонований перспективний план необхідно коригувати. Є близько 10 зауважень, серед яких: гірський регіон, транспортна та кордонна системи, мовноетнічні фактори, скупчення нацменшин, переважання сільського населення (63%). Думаю, що Міністерство регіонального розвитку у запропонованому перспективному плані це не взяло до уваги. На Закарпатті імовірна кількість ОТГ в межах 50-55, – повідомив під час ефіру директор Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування Іван Дем’янчук.

Окрім шести створених, ще є громади, які хочуть об’єднатися в такі ОТГ: Холмківську, Нижньоселещенську, Горондівську, Виноградівську, Великоберезнянську та Залузьку.
«Залужанська ОТГ – це перша громада, яка може утворитися на зрізі 2 районів – Мукачівського та Іршавського. Їм ще потрібно доопрацювати питання доступності та кількості населення, що входитиме в ОТГ, – зазначив Іван Дем’янчук. – Звичайно, ці 6 громад повинні бути створені, адже вони вже пройшли весь законодавчий процес. В області зараз близько 20 потенційних ОТГ є на різних етапах підготовки до об’єднання, 10 з яких через місяць чи два дадуть документи на висновок у Закарпатську ОДА».
Щодо територіального розподілу за перспективним планом, то найбільше дискусій буде з Ужгородським, Мукачівським та Хустським районами, адже тут потужні центри, зауважив Іван Дем’янчук. Крім цього, міністерство лише дало рекомендації і цей зразок перспективного плану матиме корективи.

«У 2015 році Закарпатська ОДА мала створити робочу групу, що і зробила, та мала створити проєкт перспективного плану і винести на розгляд обласної ради, та в свою чергу мала його затвердити і відправити до Кабінету Міністрів, де би відбулося остаточне його затвердження, - прокоментував Іван Дем’янчук.
На офіційному сайті “Децентралізація” опублікована карта рейтингу областей щодо формування спроможних громад. У ній Закарпаття – на останній сходинці.

Більше у повному відео програми “Тема дня” на UA: ЗАКАРПАТТЯ тут.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp