Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Система блокування та розблокування ПН/РК: оновлені правила

7 червня 2019 р., 10:30

Важливо!

З 11 травня 2019 року запрацювали зміни, внесені Постановою КМУ від 24.04.2019 р. №391 до постанови КМУ від 21.02.2018 №117. Ці зміни запроваджено з метою упередження безпідставного уникнення зупинки реєстрації ПН та штучного формування податкового кредиту. Так, додано додаткові умови для застосування «відсікаючої» ознаки у вигляді обсягу постачання товарів/послуг (500 тис.грн): крім умов щодо розрахунків коригування, вимог до керівників платників податку, умов щодо обсягу постачання додано ще одну умову – сума ПДВ (крім суми ПДВ, сплаченої при ввезені товарів на митну територію України), сплаченого у попередньому місяці, повинна бути більша 20 тис.грн. Також, відповідно до внесених змін, податкові накладні/розрахунки коригування перевіряються відповідно до таких ознак (одночасно виконуються такі умови):

- загальна сума ПДВ (крім суми ПДВ, сплаченої під час ввезення товарів на митну територію України), сплачена за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено податкову накладну/розрахунок коригування, платником податку та його відокремленими підрозділами, якими подано податкову накладну/ розрахунок коригування на реєстрацію в Реєстрі, становить більше 400 тис. гривень;

- одночасно значення показників D та P, розрахованих у цьому підпункті, мають такі розміри: D > 0,05, P < Рм х1,4.

Як проводиться моніторинг? Автоматизований моніторинг полягає в перевірці не лише ПН/РК, а й самого платника ПДВ на відповідність певним критеріям оцінки ступеня ризиків. Ці критерії залишили без змін. Як і раніше, ті ПН та РК, які не пройшли «відсікаючий» контроль, перевірятимуться на відповідність:

- критеріям ризиковості платника ПДВ;

- критеріям ризиковості здійснення операцій;

- показникам позитивної історії платника податку.

Також пункти 23 та 28 Порядку №117 доповнено умовами, що стосуються відповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку, для прийняття рішень про реєстрацію ПН / РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації комісіями, які приймають рішення про реєстрацію ПН / РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації.

Значення показника D («податкове навантаження») за останні 12 календарних місяців обраховується ДФС станом на перше число календарного місяця та кожного 10 числа стає доступним платнику податку в електронному кабінеті. Також в Електронному кабінеті платника є доступною інформація про внесення/виключення платника податку до/з переліку ризикових платників, відповідно до п.1.1.-1.6. Критеріїв.

Також новими змінами уточнено порядок оскарження рішень комісій. Так, рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації ПН/РК може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку. А відповідне рішення комісії центрального рівня – лише в судовому (п. 27 Порядку №117).

Крім того, ДФС запровадила новий сервіс в Електронному кабінеті - окремий Реєстр податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрація яких зупинена. У Реєстрі відображається інформація щодо ПН / РК, реєстрація яких зупинена та по яким прийняті рішення відповідними комісіями, а також розпочато процедури адміністративного та судового оскарження.

Таблицю даних платника (додаток 3 Порядку №117) залишили без змін, а значить й алгоритм заповнення залишився такий самий.

Отже, з урахуванням, внесених змін у Порядок №117 під моніторинг потраплять:

- ПН/РК тих платників, у яких загальний місячний обсяг постачання перевищує 500 тис. грн, а за операціями з одним контрагентом – перевищує 50 тис. грн навіть якщо в попередньому місяці було сплачено до бюджету ПДВ у сумі > 20тис. грн, а керівник є директором лише в цього платника ДПВ;

- ПН/РК тих платників, у яких податкове на вантаження < 5% або ж загальна сума сплаченого ПДВ за попередні 12 місяців < 400 тис. грн.;

- зменшуючі РК.

Що стосується процедури подання письмових пояснень та копій документів щодо відновлення реєстрації ПН/РК, реєстрація яких була зупинена, то вона не змінилася. Платник податку як і раніше подає повідомлення до ДФС виключно в електронній формі засобами електронного зв'язку, визначеними ДФС та може переглянути рішення щодо реєстрації ПН/РК або відмови в такій реєстрації в Електронному кабінеті платника або за допомогою іншого сервісу, яким користується платник.


ДФС у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp