Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Зеленського прояснили долю комісії щодо тарифів

14 червня 2019 р., 17:52

НКРЕКП зможе працювати до кінця року, а доти влада повинна змінити законодавство.

Влада повинна внести зміни в законодавство після рішення Конституційного суду про неправомірність створення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Про це в п’ятницю, 14 червня, заявив представник президента в Кабміні Андрій Герус.

Згідно з рішенням КСУ, влада має час до кінця року виправити про НКРЕКП в частині норм, які були визнані неконституційними. У рішенні суду зазначається, що деякі норми від 22 вересня 2016 року визнано неконституційними і втрачають чинність з 31 грудня 2019 року. Але, з огляду на те, що визнання неконституційними окремих положень Закону матиме правові наслідки у вигляді суттєвих прогалин в законодавстві про порядок організації діяльності Комісії, що може унеможливити її функціонування і виконання нею своїх функцій, КСУ визнав за потрібне відстрочити втрату чинності відповідними положеннями закону для приведення діючого законодавства в цій частині у відповідність до вимог Конституції.

Герус зазначив, що це питання має вирішуватися прийняттям нового закону про НКРЕКП, де будуть передбачені інші процедури призначення членів комісії.

"Це повинно врегульовуватися прийняттям нового закону про НКРЕКП, де будуть передбачені трохи інші процедури призначення, а також, на нашу думку, повинні бути внесені зміни до Конституції для того, щоб в ній було передбачено існування різних регуляторів, не тільки енергетичних, а також деяких антикорупційних органів", - сказав Герус.

За його словами, всі рішення щодо тарифів залишаться в силі. НКРЕКП буде працювати як мінімум до 1 січня 2020 року.

"Наскільки я розумію, рішення КСУ не має ретроспективної сили і не стосується минулих рішень. Юристи кажуть, що всі рішення (про тарифи) швидше за все, залишаться в силі. Більш того, виходячи з того, як прописано рішення, воно набуде чинності з 1 січня 2020. Тобто НКРЕКП ще зможе приймати рішення до кінця цього року", - заявив він.

Крім того, Герус повідомив, що президент Володимир Зеленський ініціює зміну формули Роттердам +, введену НКРЕКП, на Роттердам-.

"У цьому законопроекті пропонується, щоб цей плюс, плюс - це вартість доставки вугілля з Роттердама в Україні, 8 тис. км морем, який за фактом був неіснуючий, тому що ніхто вугілля звідти не доставляв, щоб це було прибрано з відповідної формули і також пропонується введення дисконтів. Якщо низька якість вугілля, значить, повинна бути нижче ціна вугілля яка зараховується в тарифі. Таким чином там може бути дисконт від 1 до 10% виходячи з того, яким є якість вугілля. Для розуміння, цей плюс - це приблизно 12 млрд грн", - пояснив Герус.

Як повідомлялося, Конституційний суд вирішив, що екс-президент Петро Порошенко перевищив свої конституційні повноваження, створивши НКРЕКП.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp