Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

SIPRI: Ядерні держави модернізують арсенали

17 червня 2019 р., 20:33

Ядерна зброя в світі скорочується і модернізується

Скорочення загальної кількості ядерних озброєнь в світі головним чином відбулося в Росії і США.

Загальна кількість запасів ядерної зброї у світі скорочується, але ядерні держави інвестують все більше в модернізацію арсеналів. Про це йдеться в доповіді Стокгольмського інституту дослідження проблем світу (SIPRI).

Станом на початок 2019 року дев'ять держав - Сполучені Штати, Росія, Великобританія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль та Корейська Народно-Демократична Республіка (Північна Корея) - володіли приблизно 13 865 одиницями ядерної зброї. Це свідчить про зменшення його кількості в порівнянні з приблизно 14 465 одиницями, які, за оцінками SIPRI, були в розпорядженні цих держав на початку 2018 року.

Скорочення загальної кількості ядерних озброєнь в світі головним чином відбулося в Росії і США, на які в сукупності все ще припадає понад 90% всієї ядерної зброї.

При цьому експерти зазначають, що як в Росії, так і в США реалізуються масштабні і дорогі програми зі заміни і модернізації своїх ядерних боєголовок, ракетних і повітряних систем доставки і об'єктів з виробництва ядерної зброї.

Термін дії договору про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО) закінчується в 2021 році, якщо обидві сторони не погодяться продовжити його. В даний час не обговорюється питання про продовження Нового договору про СНО або узгодження наступного договору.

Ядерні арсенали інших держав, що володіють ядерною зброєю, значно менше, але всі вони теж або розробляють, або впроваджують нові системи озброєнь, або оголосили про свій намір зробити це. Китай, Індія і Пакистан збільшують розмір своїх ядерних арсеналів.

Північна Корея продовжує приділяти пріоритетну увагу своєю військовою ядерною програмою в якості центрального елемента своєї стратегії національної безпеки, хоча в 2018 році вона оголосила мораторій на випробування ядерної зброї, а також балістичних ракет середньої і великої дальності.

При цьому доступність достовірної інформації про ядерні арсенали держав, що володіють ядерною зброєю, істотно відрізняється.

Раніше президент США Дональд Трамп заявив, що США, Росії та Китаю варто відмовитися від ядерної зброї. На це в Кремлі заявили, що "було б ідеально очистити весь світ від ядерної зброї".

Також ЗМІ повідомляли що Білий дім готує нову угоду з РФ і Китаєм про ядерну зброю.

{g}

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp