Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

SAVE BORZHAVA РАЗОМ!

4 липня 2019 р., 12:04

Екологи закликають закарпатців тиснути перед виборами на політиків.

У середу, 3 липня, в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція Володимира Сурана та Олега Лукші – відомих активістів, які роками захищають закарпатську природу. Вони закликали краян допомогти захистити від вітряків Боржавські полонини, надавши проблемі максимально публічного розголосу. Перед виборами, кажуть, це має спрацювати.

– Будівельна компанія з технікою стоїть на старті під Боржавою і наразі їх стримує тільки закарпатська Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ). Але зранку ми довідалися, що сьогодні цих людей викликають «на килим у Київ» у центральний офіс інспекції. Значить, декому не терпиться почати будівництво і знищення Боржави. Ми маємо зупинити цей турецький проект колоніальної економіки, де закарпатців вважають аборигенами, на яких не варто звертати уваги, – емоційно звернувся до журналістів консультант Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Олег Лукша.

А виконавчий директор Регіональної асоціації органів місцевого самоврядування «Закарпаття – за чисте довкілля» Володимир Суран повідомив, що сьогодні подав на сайт Президента України петицію про заборону будівництва вітряків на Боржаві. І закликав закарпатців підписуватися проти знищення полонин.

Екологи наполягають, що треба максимально використати момент і в розпал виборчої кампанії тиснути на політиків. Бо є такі кандидати, які допомагають екологам, а є й такі, що відмовчуються з приводу природозахисних ініціатив, або ж говорять про збереження природи лише для галочки.

Для прикладу, Володимир Суран проаналізував екологічну складову програм декількох закарпатських кандидатів.

– Візьмемо, наприклад, кандидатів від 68-го округу… Андрій Андріїв пише про плани будівництва сміттєспалювального заводу. Зразу мінус, бо в наших умовах ми будемо мати біля цих сміттєспалювальних заводів другий Кривий Ріг. Нам це не підходить. Йосип Борто – «потрібно вжити серйозних заходів по захисту від повеней, природних катастроф, вирубки карпатських лісів, видобування важких металів». Зрозуміло, мова про Мужієво... Роберт Горват – «сучасні заводи з сортування та переробки сміття з повним циклом переробки». Ось це правильний підхід, який ми підтримуємо. Більше того, ми зараз розробляємо проект будівництва заводу за таким принципом у селі Поляна, завдяки якому буде можливість очистити від сміття 5 гірських туристичних районів – Свалявський, Міжгірський, Перечинський, Великоберезнянський і Воловецький, – повідомив Володимир Суран.

Він проаналізував програми й інших мажоритарників і як підсумок закликав закарпатців оцінювати кандидатів по їхнім справам.

– Люди, які тільки декларують, не маючи власного ні досвіду, ні власного ресурсу, ніколи не виконають те, що зараз гарно обіцяють. Я пам’ятаю, як у 2016 році, ще тільки на початку створення нашої асоціації, ми запрошували на зустріч всіх закарпатських депутатів, щоб заручитися їх підтримкою, об’єднатися. І ніби всі на словах були захисниками природи. Але на ділі єдиним, хто прийшов, послухав нас і побачив у нашій роботі раціональне зерно, був Роберт Горват. З того часу скільки б разів ми до нього не зверталися – завжди отримували допомогу. Тож, звичайно, що ми будемо підтримувати тих політиків, які підтримують нас і нашу боротьбу за збереження закарпатської природи, – підсумував Володимир Суран.

Також Олег Лукша і Володимир Суран повідомили, що в суботу, 6 липня, на горі Гимба відбудеться акція SAVE BORZHAVA. Підтримати екологічних активістів приїдуть люди з усієї України, з Волівця буде організовано безкоштовний трансфер, а витяг у Пилипці для учасників акції працюватиме безкоштовно.

Олег Лукша і Володимир Суран закликають краян підтримати ініціативу, щоб вся країна дізналася, що Закарпаття – проти знищення Боржавських полонин.

Закарпаття онлайн


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp