Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатців закликають остерігатися кліщів

5 липня 2019 р., 10:30

Влітку все більше людей відпочиває на природі і лікарі нагадуть, що прогулянки можуть закінчитися укусами кліщів.

Ці маленькі комахи небезпечні тим, що переносять інфекційні хвороби. Одна з небезпечних хвороб, що може «залишити» після себе ці павукоподібні - кліщовий бореліоз або хвороба Лайма. Ці захворювання уражають центральну й периферичну нервову систему, серце, суглоби та навіть можуть призвести до неврологічних та інших ускладнень.

Кліщ може атакувати вас або вашого домашнього улюбленця не тільки за містом, в лісі, але і в звичайному парку, сквері або навіть на підвір’ї. Також ви можете принести кліщів в будинок разом з букетом польових квітів.

Як розповіла ентомолог Ужгородської міськрайонної філії ДУ «Закарпатський Обласний Лабораторний Центр МОЗ України» Тетяна Бровді, за перше півріччя цього року в обласному центрі вже зафіксовано три випадки бореліозу, а пік захворюваності очікується в липні-серпні.

Кліщі відчувають запах людини або тварини за 10-15 м, тому уздовж стежин і місць випасу худоби їх завжди більше, ніж в глибині лісу, а в затінку більше - ніж на сонці.

Варто знати, що кліщ присмоктується не відразу, а досить довго повзає по людині, причому тільки знизу догори. Найчастіше чіпляється до тонкої й ніжної шкіри ( за вухом, під грудьми, на шиї, в пахових ділянках).

Саме тому медики радять ретельно підходити до вибору одягу. Відправляючись на пікнік або заміську прогулянку, потрібно закривати ділянки тіла, особливо ноги, заправляючи штани в шкарпетки. Користуйтеся засобами для відлякування кліщів: їх також можна наносити на одяг в районі шкарпеток, коміра, рукавів, ширінки, інших місцях, де найчастіше кліщі намагаються присмоктатися до тіла.

Не забувайте оглядати себе і своїх близьких. А повернувшись додому, огляньте себе повторно, зніміть речі, в яких були і відразу ж їх виперіть. Якщо ви виявили кліща, то вартує звернутися за медичною допомогою, щоб фахівець витягнув «шкідника» правильно. Пам'ятайте, що видалити кліща найкраще зможе лікар-хірург. Якщо ж негайно звернутися по медичну допомогу немає можливості, то його треба взяти за черевце пінцетом або чистою серветкою, та обережно, щоб не відірвати йому голову, повільно викручують проти годинникової стрілки зі шкіри, або, похитуючи, тягнути. Також можна видалити його за допомогою ниткової петлі, котра затягується між шкірою і голівкою кліща.

Якщо через деякий час – тиждень або навіть місяць після повернення з природи ви виявили на тілі червону пляму у вигляді кільця, то зверніться за медичною допомогою, навіть якщо кліща на тілі не було знайдено. При інфікуванні організм почне боротися з інфекцією і еритема (кругла червона пляма) може зникнути, але саме захворювання перейде в хронічну форму. Хвороба Лайма дає ускладнення на судини, серце, суглоби, нервову систему і лікувати застарілу недугу набагато складніше.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp