Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Через негоду в одному з округів Закарпаття дільничні виборчі комісії утворили із запізненням на один день

8 липня 2019 р., 10:30

ОВК №70 розпочала засідання з утворення дільничних виборчих комісій ще у четвер, 4 липня, але через технічні неточності, помилки у поданнях та «двійників», члени ОВК оголосили перерву у засіданні до 5 липня

На Закарпатті окружна виборча комісія №70 (центр - Свалява) утворила дільничні виборчі комісії лише 6 липня. Відповідно до календарного плану ЦВК, всі дільничні комісії мали бути утворені до півночі 5 липня, однак через технічні проблеми та погодні умови утворити комісії в цьому окрузі вчасно не вдалося. Інші п’ять окружних виборчих комісій утворили ДВК до 5 липня. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, які були присутні на засіданнях ОВК.

ОВК №70 розпочала засідання з утворення дільничних виборчих комісій ще у четвер, 4 липня, але через технічні неточності, помилки у поданнях та «двійників», члени ОВК оголосили перерву у засіданні до 5 липня. У четвер, 5 липня, ОВК продовжила засідання, але через негоду в місті виникли проблеми з електропостачанням, тому перерву в засіданні продовжили до 6 липня. Станом на 16 годину 6 липня усі 212 дільничні виборчі комісії по округу №70 були утворені.

«Спершу у нас були проблеми із великою кількістю «двійників» та помилками у поданнях на членів ДВК. 5 липня довелося оголосити перерву в засіданні через те, що у приміщенні ОВК не було світла. Про нашу проблему із електроенергією ми одразу повідомили куратора із ЦВК. Зараз усі проблеми вдалося усунути та утворити необхідну кількість дільниць. На деяких дільницях у Мукачівському районі не вистачало членів, тому я вніс кілька подань від свого імені», - розповів у коментарі комунікцаійниці ОПОРИ голова окружної виборчої комісії №70 Василь Кошеля.

ОВК №68 (центр - Ужгород) утворила 144 виборчі дільниці 4 липня. За інформацією спостерігачки ОПОРИ, яка була присутня під час засідання, особливих проблем під час утворення комісій не виникало. На деяких дільницях не вистачало членів, тому голова ОВК зробив подання від свого імені. Також під час утворення ДВК у поданнях зустрічалися так звані «двійники», всього їх було 34 пари.

ОВК №69 (центр - Мукачево) утворила 133 дільниці 5 липня. Спершу для утворення дільничних комісій у повному складі не вистачало 110 осіб, але на момент утворення 5 липня комісії вже були повністю укомплектовані.

Члени ОВК №71 (центр - Хуст) також утворили усі 103 дільничні виборчі комісії 5 липня. За інформацією спостерігача ОПОРИ, проблем під час утворення ДВК не виникало, «двійників» у поданнях також не було.

Також 5 липня утворили 104 дільничні виборчі комісії під час засідання ОВК №72 (центр - Тячів). Ще 115 дільниць утворила ОВК №73 (центр - Виноградів) 5 липня. На 14 дільничних виборчих комісій не вистачало членів, однак наразі всі комісії вже укомплектували.

Відповідно до частини 3 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України» під час позачергових виборів дільничні виборчі комісії утворюються не пізніш як за п’ятнадцять днів до дня голосування. Жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничної виборчої комісії звичайної чи спеціальної виборчої дільниці проводиться окружною виборчою комісією не пізніш як на другий день після закінчення строку внесення подань щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

Згідно із частиною 6 статті 28 цього ж Закону суб'єкт подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій подає до відповідної окружної виборчої комісії на паперових носіях та в електронному вигляді за формою, затвердженою Центральною виборчою комісією, список осіб від цього суб'єкта подання, не більше однієї кандидатури до однієї виборчої комісії, для включення їх до складу відповідних дільничних виборчих комісій. У поданні зазначаються особи, запропоновані відповідним суб'єктом подання на посаду голови, заступника голови та секретаря виборчої комісії. Подання від партії підписується керівником партії (або особою, яка виконує його повноваження) та скріплюється печаткою цієї партії. Подання від кандидата у депутати вносяться за підписом відповідного кандидата у депутати.

За коментарями звертайтеся:
Ярослав Гулан, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Закарпатській області
тел.: 0976446639; 09903198862
e-mail: zakarpattya@opora.org.ua
Ольга Беца, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області
тел.: 0502309596
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp