Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Що потрібно знати закарпатцям при здійсненні реєстрації новонародженої дитини?

11 липня 2019 р., 14:30

Народження фізичної особи та її походження підлягає обов’язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в органах юстиції в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Реєстрацію народження фізичної особи з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, власного імені та по батькові проводять відділи державної реєстрації актів цивільного стану, а також виконавчі органи сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад, про що видається відповідне свідоцтво.

Необхідно зазначити, що реєстрацію народження фізичної особи з одночасним визначенням її походження громадян України, які проживають за кордоном, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України.

Реєстрація народження дитини провадиться державним органом реєстрації актів цивільного стану за місцем народження дитини або за місцем проживання її батьків чи одного з них, а в разі смерті батьків або неможливості для них з інших причин зареєструвати народження - за заявою родичів, інших осіб або адміністрації лікувального закладу, в якому перебувала мати під час народження дитини.

Отже, дитина народилась. Куди бігти, і що робити?

· не пізніше, ніж через 1 місяць від дня пологів зареєструвати народження дитини;

· це можуть зробити як батьки, так і інші особи. Обоє батьків мають бути присутні, якщо в них різні прізвища;

· під час реєстрації прописують її походження, прізвище, ім’я і по-батькові.

Що таке походження дитини, і як його визначити?

Походження дитини – це коли встановлюють, хто є її батьками. Загальними підставами виникнення прав та обов’язків матері, батька та дитини є, по-перше, походження дитини, тобто наявність кровного споріднення між нею та матір’ю, батьком, а по-друге – реєстрація цього походження у порядку, встановленому законом.

Походження від матері визначають за довідкою з пологового будинку, а від батька – на підставі свідоцтва про шлюб. Якщо такого нема – потрібна або письмова заява обох батьків про визнання батьківства, або рішення суду.

Якщо жінка неодружена, і немає кого притягнути до суду у справі визнання батьківства, тоді дитині записують прізвище і громадянство матері, а ім’я і по батькові жінка обирає сама.

Визначення походження дитини проводиться в момент реєстрації її народження, яка має бути здійснена не пізніше одного місяця від дня народження дитини.

У разі смерті батьків або неможливості для них з інших причин зареєструвати народження дитини реєстрація народження провадиться за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, в якому народилась дитина або в якому на цей час вона перебуває.

Які документи необхідно подати для реєстрації народження?

Разом із заявою про державну реєстрацію потрібно подати такі документи:

· паспорт заявника, якщо заявниками є не її батьки;

· документ, який підтверджує факт народження – медичний документ, виданий закладом охорони здоров’я (медичне свідоцтво про народження);

· паспорти батьків або одного з них;

· документ, що підтверджує походження дитини від батька (свідоцтво про шлюб або спільна заява матері та батька дитини або заява матері);

· у разі відсутності документа закладу охорони здоров’я або медичної консультативної комісії підставою для реєстрації народження є рішення суду про встановлення факту народження.

Реєстрація народження засвідчується свідоцтвом про народження.

Хто має право дати ім’я та прізвище дитині?

Саме при державній реєстрації малюку дають ім’я, прізвище та по батькові.

Прізвище визначають за батьківським. Якщо в пари різні прізвища, то записують за згодою обох батьків. Також дитині можна дати подвійне прізвище. Спірні питання вирішують або органи опіки, або суд.

Ім’я дають за схожим принципом: за згодою батьків. Дитина може мати не більше двох імен – хіба це звичай національної меншини, до якої належать батько чи матір.

По батькові присвоюється за власним іменем батька. Якщо батько має подвійне ім’я, то по батькові дитині присвоюється за одним із них. На прохання батьків по батькові може також утворюватися згідно з національними традиціями або взагалі не присвоюватися.

Якщо батьківство дитини не визнано, по батькові визначається за іменем особи, яку мати дитини назвала її батьком.

Де працює послуга з прийому документів для реєстрації у пологових будинках?

У всіх районах Закарпатської області надається послуга з прийому документів, необхідних для державної реєстрації народження, та видачі відповідного свідоцтва безпосередньо в пологових будинках (загалом у 13 медичних установах). За І півріччя 2019 року цією послугою скористалися 1728 громадян, що становить 72 відсотка від загальної кількості народжень, зареєстрованими у відділах ДРАЦС.

Інформація про пологові будинки Закарпатської області, в яких можна отримати свідоцтво про народження дитини, розміщена на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції та Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області.

Чи можливо отримати додаткові послуги разом зі свідоцтвом про народження?

Також, відразу можна подати документи на реєстрацію місце проживання дитини. За І півріччя 2019 року зареєстровано місце проживання 1933 немовлят.

Чи є покарання для батьків, які несвоєчасно зареєстрували дитину?

Несвоєчасна без поважної причини державна реєстрація батьками народження дитини в державних органах державної реєстрації актів цивільного стану тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.



Заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області ґМаріанна Готра

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp