Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Україна і вибори в США. Трампу продавали компромат

25 липня 2019 р., 16:10

Колишній генпрокурор Віктор Шокін і нинішній генпрокурор Юрій Луценко могли "злити" Дональду Трампу компромат на його потенційного конкурента на президентських виборах 2020 року - демократа Джо Байдена.

У США стартувала нова президентська кампанія. Вибори в 2020 році, але боротьба між кандидатами вже йде повним ходом.

Головним опонентом чинного президента Дональда Трампа може стати колишній віце-президент Джо Байден.

Байден відомий своєю серйозною залученістю в українську політику. За часів Барака Обами саме він відповідав за дії щодо Києва.

Тепер же, за даними видання BuzzFeed і журналістського консорціуму з розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP, українські чиновники могли "злити" компромат на Байдена Дональду Трампу.

Найяскравіший епізод в українській історії Байдена - це звільнення в 2016 році Генерального прокурора Віктора Шокіна. Байден називає Шокіна корупціонером і зізнається, що Вашингтон прямо вимагав його відставки. Американський політик згадував, що він говорив керівництву України: "або цей сучий син йде, або ви не отримуєте мільярд фінансової допомоги". Після цього, за версією Байдена, Шокіна звільнили.

ЗА ТЕМОЮСЮЖЕТТрампу все мало. Президент США хоче переобратися19 червня 2019, 17:05У колишнього Генпрокурора України своя версія подій. Він стверджує, що українські прокурори розслідували зв'язок політичної діяльності Байдена і роботи його сина в компанії, власником якої був міністр екології України часів президента Віктора Януковича Микола Злочевський. Нібито працевлаштування сина було хабарем за американське заступництво для компанії.

У березні 2019 року генеральний прокурор Луценко в телеінтерв'ю одному з американських каналів натякнув, що звільнення Шокіна було пов'язане зі справою компанії Burisma, де працював син тодішнього віце-президента США Джо Байдена Хантер. За словами Луценка, в справі містилися матеріали про те, що члени ради директорів Burisma, в яку входив син Байдена, отримали 17 мільйонів доларів. Це не означає, наголосив глава ГПУ, що вони знали про "темне походження" цих грошей.

Схема лобістів

Журналісти з'ясували, що американські бізнесмени Ігор Фруман і Лев Парнас, які емігрували з СРСР, виступили в ролі неофіційних лобістів, які організували кампанію з дискредитації кандидата в президенти США Джо Байдена.

Парнас розповів журналістам, що взимку 2019 влаштував переговори Руді Джуліані, особистого адвоката президента США Дональда Трампа, з Шокіним за допомогою Skype. Потім за участю Фрумана і Парнаса були організовані дві зустрічі Джуліані з нинішнім главою ГПУ Юрієм Луценком, в Нью-Йорку та Варшаві.

Як з'ясували автори розслідування, в травні Джуліані зустрічався в Парижі із заступником Луценка Назаром Холодницьким і отримав від того гарантію готовності свідчити в суді у разі потреби.

Темою розмов були матеріали слідчих органів України якраз у справі Burisma і ролі Байдена в ній.

Журналісти також вважають, що Парнас і Фруман причетні до відкликання посла США в Україні Марі Йованович. У травні вони зустрілися з конгресменом-республіканцем Пітом Сешнсом, який незабаром після цього написав держсекретареві Майку Помпео листа зі звинуваченнями на адресу Йованович. Сешнс і Джуліані стверджували, що дипломат в приватних бесідах висловлювала неповагу до чинної адміністрації США.

У плани лобістів входила також організація контакту Джуліані з новим президентом України Володимиром Зеленським. Парнас і Фруман намагалися вийти на президента через бізнесмена Ігоря Коломойського, однак той відмовився виступити посередником, а в одному з інтерв'ю назвав пару американців аферистами. Ті у відповідь подали в Україні позов до суду на Коломойського з вимогою компенсації 200 мільйонів гривень моральної шкоди.

Із Зеленським Джуліані в результаті так і не зустрівся, заявивши, що в його оточенні є вороги Трампа. Пізніше адвокат заявив, що Коломойський обмовив Парнаса і Фрумана. Він цікавився в української влади, чи буде Коломойський заарештований.

Навіщо це потрібно?

Парнас в бесіді з Buzzfeed і OCCRP запевняв, що діяв як патріот США і шанувальник президента Трампа.

Експерти, з якими спілкувалися журналісти, вважають, що в ході контактів з українськими офіційними особами Парнас і Фруман порушили американський закон про іноземних агентів (FARA), згідно з яким вони були зобов'язані зареєструватися як лобісти.

Парнас і Фруман - американські бізнесмени, які мають відношення до благодійної організації American Friends of Anatevka. Анатевка - побудоване на кошти єврейської громади селище в Київській області для переселенців єврейського походження зі сходу України.

Версія Коломойського

Ігор Коломойський називає Парнаса і Фрумана "клоунами".

"Вони є клієнтами Джуліані. Парнас близький до Джуліані. Але він просто пройдисвіт, міжнародний аферист. І другий такий самий. Але той пристяжний такий", - пояснює Коломойський в одному з інтерв'ю.

"Вони приїхали сюди, розповідали, що будуть готувати зустріч із Зеленським. Вони домовлялися нібито з Луценком, що буде з цією кримінальною справою - Burisma, Байден, втручанням в американські вибори та інше. Не знаю всіх подробиць, але до мене вони потрапили з вимогою, щоб я їм організував зустріч із Зеленським. Я їм сказав: "Ви знаєте, тут таких вимогливих стільки ходить". Але я всім говорю одне: "я до цього відношення не маю, зустрічі не організовую, я по івенту не спеціалізується", - розповів Коломойський.

"Якщо приберемо конспірологію, якісь комедійні речі, то я думаю, що ситуація полягала в тому, що їм треба було якимось чином зацікавити і Луценка, і Зеленського в тому, щоб вони й надалі розслідували (проти Байдена)", - додав він.

"Там такий заміс. Там може бути великий скандал. І не тільки в Україні, а саме в Америці. Тобто, явна змова проти Байдена може виявитися. Я не знаю трактування, це американські юристи повинні вже роз'яснити, це мене не стосується", - розповів Коломойський.

Перешкода для України

Уся ця історія заважає розвитку американо-українських відносин, впевнені експерти. А також заважає налагодити зв'язок новому президенту України Володимиру Зеленському з Дональдом Трампом.

"Якщо Джо Байден перестане розглядатися Трампом як його основний конкурент на виборах, це дещо спростить завдання для налагодження контакту з американським президентом, оскільки "українські розслідування" не вважатимуться настільки критичними для Трампа. Це при тому, що Джо Байден симпатизує Україні і є найкращим експертом з українських питань серед всіх кандидатів", - вважає глава центру Нова Європа Ганна Гетьманчук.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp