Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Берегово фестивалитиме (ФОТО)

2 серпня 2019 р., 15:40

До 4 серпня

Фестиваль триватиме до 4 серпня.А ропочався він в атріумі Закарпатського угорського інституту. Присутніх вітав Генеральний консул Угорщини в Берегові Матяш Сіладі. Він акцентував, що в його країні нині проживає одна з найбільших єврейських громад у Європі й уряд робить все від нього залежне, щоб відродити культуру, традиції і звичаї цієї неординарної нації, яка протягом свого існування зазнала багато страждань.

Спогадами про євреїв Закарпаття поділилась ректор ЗУІ, депутат обласної ради Ілдика Орос. Вона розповіла, що культури й традиції угорського та єврейського народів тісно переплітаються, назвала кілька конкретних прикладів. Приміром в обидвох існує весільний звичай бити тарілки на торжестві: скільки друзок отримали, стільки дітей бажали молодим.

“Із розповідей батьків знаю, як закарпатські угорці ховали єврейських дітей від фашистів, носили затриманим харчі у гетто, всіляко допомагали бідолахам,- поділилась з аудиторією керівник вишу.- А вже сама пам’ятаю, як переслідувала радянська влада ті сім’ї, які в 70-80-х роках вирішили виїхати на постійне проживання в Ізраїль. Конкретний приклад цьому був і у нашій школі, коли намагались усіляко принизити одного з однокласників – ми стали на його захист. Це був безпрецендетний випадок, за що директор навчального закладу отримав догану і ледве не лишився посади.”

Ілдика Орос наголосила, що нинішнє покоління відповідальне за відродження колоритної єврейської культури, повернення її на належний високий рівень. Цьому і слугує сьогоднішній фестиваль. Вона щиро дякувала засновнику громадської організації “Фундація Шолом” у Берегові Йосипу Вайсу, який започатковував і нинішнє свято.

Відкрити його випало знаній Дебреценській “Діксіленд Джаз Банді” під керівництвом Яноша Ковача. Музиканти Іштван Дьормої, один із засновників колективу, Маріетта Ковач, Даніел Товт, Імре Керекеш, Гейза Потої та Шандор Бікас подарували берегівчанам та їх гостям чудові клезменські мелодії в переплетінні з іншими стилями. Ми почули і призабутий блуз, і знамениті композиції Луї Амстронга, й навіть сумну російську пісню “Бублики”, правда у своєрідній аранжировці ансамблю.


“Якщо після нашого концерту з’явиться бажання зануритись більше у світ дікселенду і джазу, запрошуємо всіх у неділю до Дебрецена, де відбудеться фестиваль цих жанрів за участі відомих французьких виконавців,-” проголосив зі сцени Янош Ковач.

На концерті були присутні і члени популярного гурту “Берегівський дікселенд” під керівництвом Карла Глогера. Після програми поцікавились враженнями від почутого.

“Це було щось неймовірне,- поділився з Голосом Карпат ударник ансамблю Янош Біланчик.- Справжні віртуози. Правда, діксіленд і джаз не можна виконувати інакше.”

Публіка довго не хотіла відпускати з подіуму колектив дебреценських маестрів, кожен музикант якого на своєму інструменті яскраво продемонстрував у соло-виступах неабияку високу майстерність. Дебреценці три рази повертались до залу “На Біс” під шалені оплески аудиторії. На згадку про цю незабутню зустріч президент громадської організації “Фундація Шолом” Йосип Вайс та директор ГО Еріка Тодьєрішко подарувала виконавцям сувеніри про Берегово.

Сьогодні у місцевій синагогі о 17.00 год. виступить “єврейський Паворотті”, кантор Гергель Новграді у супроводі талановитої піаністки, уродженки Берегова Неллі Тестер. Організатори запрошують на концерт усіх бажаючих.


Голос Карпат



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp