Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Державна реєстрація договорів оренди землі доступна он-лайн

19 серпня 2019 р., 12:10

Важливо!

6 грудня 2017 року Міністерство юстиції, Міністерство аграрної політики та продовольства, Державне агентство з питань електронного урядування та Фонд Східна Європа презентували нову електронну послугу з реєстрації договорів оренди земель сільськогосподарського призначення у режимі он-лайн.


Що дасть громадянам даний сервіс?

Даний сервіс дасть можливість без черг, без контакту з чиновниками і зайвих витрат часу подати заяву на реєстрацію договору оренди землі усього за кілька хвилин та захистить орендатора від ризику того, що ділянку в нього можуть відібрати або передати в оренду комусь іншому вже на стадії збору врожаю. Таким чином забезпечено зменшення ризику шахрайства при поданні заяви, яке могло б призвести до рейдерського захоплення ділянки.

Реєстрація в режимі он-лайн нічим не відрізняється від реєстрації у паперовому вигляді. Алгоритм дій той самий: подання заяви реєстратору, перевірка реєстратором даних, ухвалення рішення реєстратором і видача документів. Сама процедура не змінюється, але стає автоматизованою.

Система відразу перевіряє наявність земельної ділянки в державному земельному кадастрі. Коли особа через сайт вводить відомості про кадастровий номер, система в режимі он-лайн перевіряє, чи існує такий кадастровий номер. Якщо його нема, система не дозволить продовжувати подавати заявку.

Таким чином, людина не отримує від реєстратора рішення про відмову і не втрачає розмір адміністративного збору, який не повертається.

Подаючи документи на реєстрацію права оренди, заявник підписує електронним цифровим підписом і заяву, і документи. Таким чином відбувається подвійна ідентифікація. Витяг, який направляється заявникові на електронну адресу, міститиме посилання на Державний реєстр речових прав на нерухоме майно і скріплюватиметься електронним цифровим підписом. Ще раз наголошую, що у боротьбі з рейдерством допоможе єдиний цифровий підпис під документами, адже зараз реєстратори не мають повноважень і можливостей перевірити справжність підпису на документах. Є випадки, коли рейдерські захоплення здійснювалися з використанням підроблених документів та підписів.

Як саме можна зареєструвати он-лайн договір оренди землі?

Процедура оренди земельної ділянки як похідне право від прававласності підлягає державній реєстрації у Державному реєстрі речових правна нерухоме майно. Зареєструвати у віддаленому режимі такий договір можна, скориставшись порталом Міністерства юстиції України – «Он-лайн будинок юстиції». Заяву та відповідний договір для державної реєстрації речового праваоренди земельної ділянки в електронній формі подає особисто заявник черезперсональній кабінет на веб-сайті «Онлайн-будинок юстиції».

Повна процедура реєстрації договору оренди землі в режимі он-лайн складається з декількох послідовних дій (презентація), а саме:

1. Реєстрація на веб-порталі «Он-лайн будинок юстиції» (https://online.minjust.gov.ua/) та вхід в особистий кабінет. Для того, щоб сформувати заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, особа повинна пройти авторизацію на сайті – увійти в особистий кабінет, а також мати власний електронний цифровий підпис. Звертаю увагу, що реєстрація займає не більше трьох хвилин та вимагає від користувача вказати лише електронну адресу та пароль.

2. Заповнення необхідних відомостей в заяві про державну реєстрацію прав та їх обтяжень. У розділі «Реєстрація оренди землі» при оформленні шаблону он-лайн заяви перш за все необхідно зазначити вид реєстрації, обравши пункт «Виникнення», а у самих Відомостях про речове право – вказати «Право оренди земельної ділянки». Наступним етапом є заповнення відомостей про безпосередній об’єкт нерухомого майна: його місцезнаходження та кадастровий номер земельної ділянки – а також внесення анкетних відомостей суб’єкта речового права. Ще раз звертаю увагу, що разом із введенням кадастрового номеру земельної ділянки, відбувається автоматична перевірка на наявність відповідних даних у Державному земельному кадастрі. Таким чином унеможливлюються будь-який факт укладання або оренди неіснуючої ділянки, або «подвійної» оренди на одну й ту саму земельну ділянки.

Вказавши спосіб отримання витягу з Державного реєстру речових правна нерухоме майно та зазначивши особистий e-mail, до власної заяви особі залишається прикріпити скан-копії паспорту, ІНН та узгодженого договору оренди.

Натиснувши «Подати заяву», відбувається автоматичне направлення вказаної інформації до спеціаліста «Он-лайн будинку юстиції», який одночасно є державним реєстратором. Розгляд поданої заяви разом з доданими матеріалами здійснюється протягом 5 робочих днів.

3. Сплата адміністративного збору. З метою виконання усіх вимог щодо подачі заяви про державну реєстрацію договорів оренди землі єдине, що залишається зробити – сплатити адміністративний збір протягом часу, що відводиться на розгляд наданих документів державним реєстратором. Сума вказаного збору складає 0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

4. Отримання витягу з Державного реєстру речових правна нерухоме майно. Витяг щодо державної реєстрації договору оренди земельної ділянки буде направлено на вказану в заяві електрону поштову адресу.


Запрошую до користування даною послугою, адже вказаний електронний сервіс створює сприятливі умови для земельних правовідносин. Він заощаджує час та зусилля громадян, робить процес реєстрації прозорим.


Заступник начальника Головного територіального
управління юстиції у Закарпатській області
Маріанна Готра



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp