Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські лікарі радять зробити всі щеплення перед новим навчальним роком

21 серпня 2019 р., 18:50

До навчального року готові?

У середині серпня відбувся брифінг міністерки освіти та науки України Лілія Гриневич з виконувачкою обов’язків очільниці Міністерства охорони здоров’я Уляною Супрун.

Під час брифінгу українцям роз’яснили чому діти вже з цього року до навчального процесу допускатимуться лише за наявності 10 обовязкових щеплень.

Одним з основних щеплень, на яке особливу увагу звертають при прийомі дитини у садок та школу – КПК (кір, краснуха, паротит (свинка) ).

Саме ці хвороби можуть значно погіршити загальне самопочуття людини. Крім цього в ряді випадків ці недуги мають важкі наслідки – призводять до менінгіту, енцефаліту, сліпоти, глухоти.

Паротит

Симптоми свинки дають про себе знати через 11-23 дні після зараження – така тривалість інкубаційного періоду. З`являються головний біль, нездужання, млявість.

Починає лихоманити: температура підвищується найчастіше до 38-38,5 градусів за Цельсієм і лише в деяких випадках – до 40 градусів. Іноді виникає блювота.

Потім візуально стають помітними збільшені в обсязі слинні залози.

При епідемічному паротиті спершу підвищується температура, з`являються нездужання, головний біль, біль у ділянці вуха, що підсилюється під час жування, розмови, згодом приєднується сухість у роті.

У диференціальній діагностиці паротиту для підтвердження інфекції вірусом епідемічного паротиту можуть бути використані серологічні тести – визначення IgM і IgG антитіл.

Вартість такого дослідження у провідній закарпатській лабораторії Астра-Діа коштує 250 грн та виконується 2-3 дні.

Найдієвіший метод профілактики захворювання – вакцинація в ранньому віці.

Кір

Останніми роками в Україні трапляються спалахи кору, і на Закарпатті зокрема. Найкращою профілактикою від цієї недуги є щеплення.

Вірус кору передається повітряно-крапельним шляхом при тісному контакті з хворим від моменту появи перших симптомів хвороби до 5 дня від початку висипки.

На привеликий жаль, закарпатці часто плутають цю хворобу з симтопами ГРВІ, чим наражають себе та своїх рідних на небезпеку.

Симптоми кору проявляються у кілька етапів. Спершу інфікована людина стає млявою, у неї виникають проблеми зі сном та знижується апетит. Пізніше з’являються нежить та кашель, а також підвищується температура.

Варто пам’ятати, що кір може призвести до ускладнень у вигляді пневмонії, запалення мозку та вушної інфекції, а з тисячі хворих, за статистикою, один помирає.

На привеликий жаль, значна частина закарпатських матусь банально не пам’ятають, чи проводилося їх дітям щеплення від кору.

В провідній закарпатські лабораторії Астра-діа ви також можете здати кров на антитіла IgG та IgM, варість яких становить 230 та 250 гривень відповідно.

Таким чином, здавши перший аналіз ви чітко будете впевнені в тому, чи сформований у вас, чи у вашої родини імунітет до цього захворювання, а дослідження на антитіла IgM – чіткий показник розвитку цієї недуги в людини.

Найдієвіший метод профілактики захворювання – вакцинація в ранньому віці.

Краснуха (Червоничка)

Краснуха – це гостре вірусне захворювання, яке проявляється головним чином у вигляді червоної висипки по всій площі тіла. Цією недугою страждають найчастіше діти до семи років.

Краснуха має певний період максимальної активності в наступні часи року: осінь і зима. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом.

Потрібно знати, що інкубаційний період становить приблизно до декількох тижнів.

Інкубаційний період хвороби триває від 10 до 21 дня. Крім червоної висипки у хворого з’являються: закладеність носоглотки, нежить, сухий кашель, біль у горлі. Також збільшуються лімфоузли.

На початку захворюнна краснуху також часто путають з ГРВІ.

Якісне визначення ПЛР Червонички можна здійснити в лабораторії Астра-діа. Вартість дослідження 220 грн.

Найдієвіший метод профілактики захворювання – вакцинація в ранньому віці.

Лікарі радять слідкувати за календарем щеплень

Перед початком навчального року слід обов’язково відвідати з дитиною сімейного лікаря і перевірити наявність обов’язкових щеплень, передбачених календарем.

Вакцину КПК (кір, краснуха, паротит (свинка) вводять тричі: у грудному віці, напередодні школи та у підлітковий період. Повторне введення лікарського препарату називається ревакцинацією.

Необхідність ревакцинації пояснюється тим, що імунітет до даних інфекцій після першого щеплення формується не у всіх дітей. Крім того, в цьому випадку набутий штучно імунітет має властивість слабшати з часом.

Пам’ятайте, що у разі винекнення симптомів однієї з хвороб, вам негайно потрібно звернутися до медиків!

Веб-сайт ►https://astra-dia.ua/

За додатковою інформацією звертайтесь:
0312 64 46 75;
067 312 66 69;
050 338 17 48

*Партнерський матеріал

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp