Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді урочисто відзначили День Державного Правпора і прийдешній День Незалежності України

23 серпня 2019 р., 17:10

Сьогодні, 23 серпня, в Ужгороді відбулися офіційні урочисті заходи з нагоди Дня Державного прапора України та 28-ї річниці Незалежності України

Із самого ранку біля флагштока на площі Народній вишикувався стрій військовослужбовців Національної гвардії у парадному обмундируванні зі зброєю, представники різних військових, правоохоронних відомств, рятувальники та духовий оркестр.
Голова облдержадміністрації Ігор Бондаренко прийняв рапорт начальника Ужгородського гарнізону, полковника Богдана Череміського про готовність особового складу частин та установ до урочистого підняття Державного прапора України. Відтак, у присутності керівників області і міста, дипломатів, представників культури і науки, політичних партій та об’єднань громадян, релігійних організацій, мешканців і гостей нашого краю під мелодію Державного гімну у виконанні духового оркестру військові урочисто підняли Державний прапор України на центральному флагштоці на площі Народній після чого частини гарнізону пройшли строєм, віддаючи честь головному стягу країни.
Потому урочиста хода рушила до пам’ятника Тарасу Шевченку, біля якого було розгорнуто 100-метровий Державний прапор, і керівники області, міста, обласних установ поклали квіти до підніжжя монумента.
З площі Народної святкова хода, очолювана мажоретками – ансамблем барабанщиць Ужгородського коледжу культури і мистецтв, рушила на набережну Незалежності, де під звучання Державного гімну України відбулося покладання квітів до пам’ятника президенту Карпатської України Августину Волошину.
Далі хода попрямувала на площу Театральну, де пройшов молодіжний флеш-моб із декламування інформації про Державний прапор України. Продовжилися урочистості офіційним зібранням в обласній філармонії.
– Двадцять вісім років тому наш народ обрав свободу і незалежність, – звернувся до присутніх голова облдержадміністрації Ігор Бондаренко. – Українці отримали унікальний шанс самостійно будувати свою країну, використовувати свою тисячолітню символіку, стати господарями на своїй землі. І цей історичний шанс ми не маємо права втратити. Про це нам нагадують і застерігають уроки історії України, трагічні події нашого минулого.
За роки незалежності Україна проходить важкий і тернистий шлях, на якому є російська агресія і втрата територій, політичні й економічні кризи, труднощі об’єктивного і суб’єктивного характеру. В останні роки вона проходить найважче і найскладніше випробування за часи своєї незалежності – випробування на територіальну цілісність та єдність народу. І, незважаючи на це, Україна демонструє світові, що відбулася як суверенна держава, яка здатна утверджувати європейські цінності, чітко засвідчує своє прагнення до об’єднаної Європи.
Завтра ми будемо відзначати головне свято нашої держави – День Незалежності України. А сьогодні ми вшановуємо Державний прапор України, який є уособленням багатовікової боротьби українського народу за свободу, нашої національної єдності. Синій і жовтий кольори нашого прапора ми знаходимо ще на символах князів київських, Війська Запорозького. Це кольори державних прапорів Української та Західно-Української народних республік і Карпатської України. Це кольори Революції гідності. Сьогодні під синьо-жовтим прапором українські воїни протистоять російській агресії, в останню путь відправляють тих, хто віддав своє життя за свободу і незалежність України.
Пам’ять полеглих борців за волю України Ігор Бондаренко запропонував вшанувати хвилиною мовчання.
Відтак очільник області привітав присутніх зі святом Незалежності та Днем Державного прапора України і закликав всіх до єднання, побажав родинам закарпатців здоров’я, щастя і добра.
Цього ж дня в атріумі облдержадміністрації відкрилася тематична фотовиставка та виставка полотен і скульптур закарпатських митців, а в фойє обласної філармонії – виставка архівних документів.
Нагадаємо, що в суботу, 24 серпня, Заслужений академічний Закарпатський народний хор вчергове запропонує всім охочим першими зустріти світанок Дня Незалежності. Святковою локацією стане площа ім. А.Бачинського (навпроти Ужгородського Хрестовоздвиженського греко-католицького кафедрального собору). В перших променях сонця провідний колектив краю виконає «Молитву за Україну», а також Державний гімн України та низку вибраних композицій зі свого репертуару. Початок о 6.00.
Запрошуємо ужгородців і гостей міста завітати на унікальне дійство!
О 9.30 розпочнеться загальнонаціональна хвилина мовчання. На знак того, що Україна та українці пам’ятають своїх героїв, в храмах пролунають сто ударів дзвона. Вони символізуватимуть сто ударів серця кожного з полеглих Героїв Небесної Сотні.
Починаючи з 10.00 у День Незалежності з балкона облдержадміністрації щогодини звучатимуть урочисті фанфари.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp