Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Голови сільських громад Закарпаття вивчали досвід соціальних перетворень у Брошнів-Осадській ОТГ на Прикарпатті (ФОТО)

6 вересня 2019 р., 08:25

Робітниче селище Брошнів-Осада Івано-Франківської області відоме своїм потужним лісопереробним комплексом ще з 80-х років XIX ст., коли австрійські та німецькі підприємці Шраєр та Іштер засновали поблизу галицького села Брошнів деревообробний завод.

Місцевих фахівців бракувало і європейські «інвестори» завезли працювати на лісопилки німців, угорців та поляків, яких тут називали осадниками, тому селище згодом стало називатися Брошнів- Осада.

{g}

Попри кільканадцять новітніх економічних криз лісопереробні підприємства Брошнів -Осади не припинили своєї діяльності. Сьогдні у селищі працює 7 деревообробних підприємств, найбільшим з яких є підприємство швейцарського концерну Swiss Krono Group - ТОВ «Свісс-Кроно» на якому у великих об’ємах виготовляють ДСП та ламінат .

Попри наявність робочих місць та успішне функціонування промислових підприємств, селище, а особливо навколишні села, поступово занепадали. Коштів на утримання об’єктів соціальної сфери катастрофічно не вистачало, а про розвиток населених пунктів взагалі мови не було. Шанс для кардинальних змін громада селища на чолі з нинішнім своїм головою Назарієм Іванівим, побачила в об’єднанні з навколишніми селами Брошнів Рожнятівського, Креховичі і Кадобна Калуського районів і створення ОТГ.

Після усіх необхідних організаційних процедур на мапі Прикарпаття у грудні 2017 року постала Брошнів-Осадська ОТГ площею 47.3 кв. км та населенням 10 100 чоловік. За перший рік господарювання бюджет об’єднаної громади, за словами заступника селищного голови Наталії Олексюк, зріс у 7.3 рази – з 9.3 до 68.1 млн. грн., а власні надходження у 4.9 рази – з 7.1 до 35.2 млн. грн., з яких ПДФО склало більше 24 млн. грн., а єдиний податок – майже 4 млн. грн. Цифри економічного зростання, як і приклади успішних соціальних перетворень у населених пунктах громади, пані Наталія наводила сільським головам Закарпаття з Мукачівського і Воловецького районів, які приїздили цього тижня до Брошнів-Осади, аби на власні очі пересвідчитися у потенційних можливостях децентралізаційної реформи.

Зароблені кошти прикарпатці вкладають у капітальний і поточний ремонти дорожнього покриття вулиць в Брошнів-Осаді та селах Кадобна і Креховичі, бруковання пішохідних доріжок, реконструкцію очисних споруд та будівництво водогону. Великі кошти спрямовано на осучаснення закладів освіти, медицини, культури, спорту, збереження історичної пам’яті та культурної спадщини. У невеликому селищі, де раніше діяла лише невелика амбулаторія, нині створено власну лікарню. Тут можна провести безоплатні обстеження, рентген, УЗД, ЕКГ. Нова лікарня однією з перших в області уклала угоду про співпрацю з «Національною службою здоров’я України», а декларації з лікарями уклали понад 80 % мешканців ОТГ. Частково відремонтовано приміщення усіх шкіл ОТГ, запроваджено безкоштовне харчування учнів 1-4 кл. в усіх шкіл, створено логопедичний пункт, де займається 35 дітей.

У 2018 році створено ДЮСШ громади з секціями футболу, волейболу, боксу, легкої атлетики, реконструйовано зал для занять боксом і боротьбою, відкрито майданчик зі штучним покриттям змонтовано мотузковий парк, встановлено дитячі ігорві майданчики.

Серед здобутків у культурній сфері – започаткування капітальної реконструкції Народного дому, створення Музею депортації українців у 1947-53 роках, відкриття пам’ятника «Борцям за волю України у двох Світових війнах 1914-1919 і 1939-1945 років та нинішньої Україно-російської війни, дата закінчення якої ще не викарбувана…

Голови сіл Закарпаття, які взяли участь у навчальному візиті, зокрема Михайло Мишкулинець (с. Іванівці), Володимир Козак (с. Бобовище), Юрій Симчина (с.Копинівці), Михайло Рябінчак (с. Нижні Ворота), Віктор Мадяр (с. Лази), Іван Грига (с. Верхні Ворота), Віталій Шуфрич (с. Біласовиця) та інші були приємно вражені побаченим, висловлювали своє захоплення кардинальними змінами, які сталися у Брошнів-Осадській громаді за дуже короткий проміжок часу і… жалкували, що їм не вдалося вчасно провести об’єднавчі процеси у своїх громадах та скористатися тим потужним потенціалом, який дає децентралізаційна реформа місцевим громадам для нової якості життя.




Закарпатське РВ АМУ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp