Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські дослідники історії Першої світової війни відвідали меморіали у Словенії (ФОТО)

30 вересня 2019 р., 10:50

Те, що варто знати

Група закарпатців, яким небайдужа історія рідного краю, у складі доцента УжНУ, лікаря-хірурга, дослідника і автора книг про участь закарпатців у Першій світовій війні Юрія Фатули, журналіста, директора Інформаційно-видавничого центру УжНУ Василя Ільницького, видавця, директора ТДВ «Патент» Івана Ключевського, підприємців та громадських діячів Василя Білича і Богдана Пранничука, відвідали військово-меморіальні об’єкти у Словенії та вшанували пам’ять полеглих у кровопролитних боях Першої світової війни земляків.

Закарпатці стали першою українською делегацією, яка відвідала меморіальну поминальну церкву Святого Духа на Яворці в Юлійських Альпах неподалік міста Толмін, збудувану у березні-листопаді 1916 року. Її звели солдати 3-ї гірсько-піхотної бригади австро-угорської армії у пам’ять побратимів, які загинули на фронті Ізонцо, на гірських вершинах Мерзлий Верх (1359 м.), Воділ Верх (1053м.), Планіна Слеме (1448м.), Рдечі Роб (1913м.) у 1915-1917 роках в ході боїв з італійською армією.

Церква Святого Духа у 2007 році офіційно внесена до реєстру історичних об’єктів Європейської культурної спадщини на території Словенії і є діючим храмом, у якому по святах проводяться меси. Крім того церква є одним з основних об’єктів військово-історичного туризму в Юлійських Альпах. Всередині церкви на прикріплених до стін масивних дубових плитах викарбовано імена 2654 загиблих вояків австро-угорської армії. Серед них - 71 воїн мобілізований на війну з теренів нинішнього Закарпаття: 56 вояків з 66-го Унгварського піхотного та 15 вояків з 85-го Мараморосько-Угочанського піхотного полків. На вшанування пам'яті полеглих співвітчизників закарпатці поклали вінок, запалили лампадки та залишили запис у Книзі відвідувачів.

По тому у супроводі директора департаменту туризму міста Нова Гориця пана Андрія Компари вони відвідали військовий цвинтар Лоче біля міста Толмін. Як засвідчує пам’ятна плита, тут поховано майже 6 тисяч вояків австро-угорської армії, які загинули на цьому відтінку фронту Ізонцо. Серед них і закарпатці, прізвища яких увіковічнені у церкві на Яворці, і галичани з 30-го Львівського піхотного полку.

Вінок та лампадку учасники експедиції пам'яті встановили також і на цвинтарі у селі Заложче загиблим воїнам 22-го Чернівецького піхотного полку.

Під час відвідин Словенії закарпатських краєзнавців прийняв у своїй резиденції в Любляні Надзвичайний і Повноважний Посол України в Словенії Михайло Бродович. Він детально розповів гостям про роботу української амбасади по збереженню історичної пам’яті на словенських теренах. Мова йшла про діяльність започаткованої у 2017 році Спільної українсько-словенської експертної групи з вивчення історичних фактів Першої світової війни, відкриття у 2018 році у Львові пам’ятника словенським воїнам, які загинули на території сучасної України, догляд за похованнями вояків Першої світової війни, які були призвані в австро-угорську армію з Галичини, Буковини і Закарпаття та знайшли вічний спочинок на землі Словенії, реконструкцію пам’ятника українським воїнам 20-го Станіславського полку у лісі Пановець, м.Нова Горіца, відновлення монумента 22-го Чернівецького полку.

Посол також ознайомив делегацію з проєктом «Дорога миру» («Pot miru»), який було започатковано з метою встановлення пам’ятних знаків представникам всіх національностей, які загинули на території сучасної Словенії в роки Першої світової війни. М.Бродович щиро подякував співвітчизникам за їхню благородну місію, познайомив з словенським істориком, дослідником цієї сторінки нашої спільної історії Сашо Радовановічем задля продовження дослідницької діяльності та надав всебічну організаційну допомогу в поїздці групи пам’ятними місцями Словенії.





Василь Ільницький, Ужгород Фото автора

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp