Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Зеленський поставив завдання для Комісії з питань правової реформи

2 жовтня 2019 р., 18:01

Комісія з питань правової реформи є консультаційно-дорадчим органом при президенті України.

Президент України Володимир Зеленський окреслив основні напрямки роботи Комісії з питань правової реформи Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави в середу, 2 жовтня.

Відкриваючи засідання Комісії з питань правової реформи в Офісі президента, Зеленський заявив, що українське суспільство втомилося від обіцянок про проведення реформ і чекає реальних змін."Законопроекти, недавно прийняті Верховною Радою, перезапускають дуже важливі глобальні процеси в нашій державі. Тепер час для більш системних і глибоких кроків у законодавчій сфері України", - сказав він.За словами президента, Комісія серед іншого зосередиться на продовженні конституційної реформи в частині децентралізації."Зокрема, це - конституційний фундамент для децентралізації. Його відсутність ускладнює реформу місцевого самоврядування. Є невизначений статус і повноваження територіальних громад, немає можливості реформувати владу на рівні районів і областей. Орієнтирами в цих питаннях для нас повинні бути Європейська хартія місцевого самоврядування і кращий світовий досвід", - заявив він.Зеленський зазначив, що Комісія з питань правової реформи також повинна розробити зміни до розділу Основного Закону про права людини."Громадяни повинні мати права, що дозволяють їм приймати рішення на місцевому рівні. Маю на увазі, зокрема, плебісцити, а також право участі громадян у прийнятті рішень на національному рівні", - сказав він.Також Комісія повинна переглянути підхід до проведення судової реформи, оскільки, за словами Зеленського, неприйнятним є перебування значної частини суддів у "підвішеному" стані через неефективну процедуру кваліфікаційних оцінок. Президент вважає, що ручне управління судами необхідно ліквідувати як явище і в той же час потрібно відновити довіру до українського суду."Можемо багато ще говорити, але є один красномовний доказ проваленої реформи - це рівень довіри громадян до українського суду. Більше, ніж суддям, українці не довіряють тільки російським засобам масової інформації. Нам з вами потрібно це міняти", - сказав Зеленський.Ще один напрямок роботи Комісії - законодавчі напрацювання реформи Служби безпеки України."А саме - позбавлення СБУ компетенції щодо протидії кримінальним правопорушенням у сфері економіки, корупції та контрабанди, а також контррозвідувального захисту економічних інтересів держави - не відповідає європейським традиціям", - пояснив президент.Крім того, Комісія повинна запропонувати ідеї для реформи прокуратури в частині впровадження ефективних механізмів для координації ролі Офісу генерального прокурора, узгоджених дій органів влади, процесуальної самостійності і незалежності прокурорів.Також серед завдань Комісії - розробка ініціатив для подальшої гуманізації кримінального процесуального законодавства, впровадження ефективних і економічних процедур розслідування і судового розгляду проваджень.Раніше Зеленський доручив Мін'юсту "відключити" всіх держреєстраторів від держреєстру через проблеми з рейдерством.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp