Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Фільм закарпатця здобув нагороду (ФОТО)

4 жовтня 2019 р., 14:30

Стрічка В'ячеслава Бігуна «Моро» здобула першу відзнаку наприкінці вересня – «Найкращий некомерційний фільм» (ІІ місце) на Міжнародному кінофестивалі «Кінокімерія».

Цей фестиваль уже відзначав стрічки автора «Лист Тарковському» та «Дума про сина. Серце мами Гонгадзе».

Біографічна документальна драма «Моро», створена в художньому стилі, поетично показує як закарпатець приймає виклик долі захистити Батьківщину, стає розвідником і випробовує себе перед обличчям смерті та ворогів, вимолюючи у Бога не лише життя, але й добру дружину.

{g}

Робота над фільмом тривала кілька років, після того як розвідник із позивним «Моро», ім’я якого зі зрозумілих причин не афішується, повернувся з фронту. У 2016-2018 роках автор фільмував героя, відзнявши більше 1000 кадрів і фрагментів (є кадри всіх пір року), частина яких і склала 15-ти хвилинну версію. Найскладнішим було віднайти творче рішення з наративу і зберегти мотивацію історії. У процесі роботи герой, як і країна, проходить шлях від натхнення до певного розчарування. Аби зберегти правдивість історії, автор виклав її у віршах: спершу сам, відтак співпрацюючи з поетесою з Тячівщини Марією Грицан, яка і створила поезію для фільму.

Глядачі та критики схвально прийняли фільм. Вперше його представлено 4 січня 2019 року в Тячеві, відтак два покази відбулися в Хусті. «Моро» – шоста з семи за ліком закарпатських стрічок автора (поряд із такими, як «Маруся», «Я і є вона», «Місто ангела», «Останній солдат», «Криниця Чендея» та «Ясенова Івана Чендея»). Загалом у доробку вченого-юриста і кінематографіста із Закарпаття В'ячеслава Бігуна більше 500 публікацій і 20 фільмів (частково вільно доступних), 18 із яких вже здобули більше 50 нагород.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp