Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

За 10 років термін між виявленням ВІЛ та початком лікування скоротився з майже 4 років до 15 днів

7 жовтня 2019 р., 14:15

Центр громадського здоров’я працює над створенням системи надання медичної допомоги, при якій лікування ВІЛ можна буде розпочати в той самий день, коли виявили ВІЛ-інфекцію

У 2018 році 63% людей, у яких виявили ВІЛ, почали антиретровірусну терапію (АРТ) протягом 2 тижнів після встановлення діагнозу. Для порівняння, у 2008 році більшість нововиявлених ВІЛ-інфікованих пацієнтів (74%) почали приймати лікування через більш ніж 12 місяців після виявлення ВІЛ. В середньому термін між встановленням діагнозу та початку лікування складав 46 місяців. За 10 років вдалося скоротити цей час більше ніж у 13 разів.

Це стало можливим завдяки розширенню доступу до терапії, удосконаленню настанов з лікування ВІЛ та скорочення кількості обов’язкових обстежень. Нині перед початком лікування лікар робить мінімальну кількість обстежень. Інші огляди та дообстеження пацієнт проходить вже паралельно з терапією.

Чим раніше людина з ВІЛ почне приймати антиретровірусну терапію, тим краще для її здоров’я та безпеки її близьких. Препарати перешкоджають розмноженню вірусу в організмі, сприяють відновленню імунної системи і захищають організм від опортуністичних інфекцій (хвороб, які небезпечні для людей з ослабленим імунітетом). ВООЗ рекомендує починати лікування ВІЛ-інфекції протягом 7 днів з моменту виявлення ВІЛ-інфекції.

Слід пам’ятати: для того, щоб лікування було ефективним, людина має приймати препарати кожен день і саме так, як призначив лікар. Якщо пацієнт пропускає прийом пігулок або взагалі перериває терапію, розвивається резистентність до препаратів і призначена схема перестає діяти назавжди. Підібрати нову схему може бути складно, адже кількість ефективних препаратів для лікування ВІЛ обмежена.


Прес-служба ЦГЗ України

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp