Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Українці проти особливого статусу - опитування

14 жовтня 2019 р., 12:00

Більшість громадян України (56%) хотіли б, щоб "ЛДНР" повернулися до складу України на колишніх умовах.

Більшість українців виступають проти надання і закріплення в Конституції України "особливого статусу" для окремих територій Донецької і Луганської областей. Про це йдеться в результатах дослідження Центру Разумкова, які були опубліковані в п'ятницю, 11 жовтня.

Як наголошується в дослідженні, 40% респондентів, оцінюючи ситуацію на Донбасі, вважають, що на сході України відбувається війна між Україною і Росією, ще 20% - що там відбувається сепаратистський заколот, підтриманий Росією, 15% поділяють думку, що на сході України триває громадянська війна - конфлікт між проукраїнськи та проросійськи налаштованими громадянами України, 7% - війна між Росією і США, і 7% - що на сході України відбувається боротьба за незалежність так званих Донецької і Луганської народних республік.

Говорячи про політичне майбутнє територій "ДНР" і "ЛНР", більшість громадян України (56%) хотіли б, щоб ці території повернулися до складу Донецької та Луганської областей України на тих самих умовах, що були раніше, 13,5% - щоб ці території повернулися під контроль України, але отримали більше незалежності від Києва, 10% - щоб ці території утворили автономію в складі України, 3% - щоб ці території відділилися від України і стали незалежними державами, 3% - щоб ці території відділилися від України й увійшли до складу Російської Федерації.Встановлення миру на Донбасі силовим шляхом підтримують тільки 23,5% громадян (проти цього виступають 52%). Водночас тільки 12% підтримали б відділення територій, зайнятих "ДНР" і "ЛНР", від України (не підтримують - 73%), лише 10% підтримали б визнання Криму російською територією в обмін на звільнення Донбасу (не підтримують - 70 %).Більшість респондентів (56%) виступають проти надання і закріплення в Конституції "особливого статусу" окремих територій Донецької і Луганської областей (підтримують це лише 26% опитаних). Ще менш популярна ідея введення в Україні федеративного устрою (63% її не підтримують, підтримують - 17%).Також переважно відкидаються громадською думкою такі компроміси заради досягнення миру на Донбасі: амністія всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі (не підтримують 59%, підтримують - 18%), відмова від євроінтеграції, вихід з Угоди про асоціацію з ЄС (не підтримують 59%, підтримують - 19%), надання російській мові статусу другої державної (не підтримують 56%, підтримують - 29,5%), відмова від перспективи членства в НАТО, закріплення в Конституції нейтрального статусу України (не підтримують 54%, підтримують 25%).При цьому 47% опитаних не підтримують налагодження торгово-економічних, фінансових контактів з "ДНР" і "ЛНР" (підтримують - 36%). Водночас відносна більшість (44%) не підтримують ідею припинення фінансування територій, зайнятих "ДНР" і "ЛНР" (виплату пенсій, зарплат і т.д.), підтримують - 33%. Суперечливою є громадська думка і щодо початку офіційних переговорів української влади з нинішнім керівництвом "ДНР" і "ЛНР" - частка тих, хто підтримує цю ідею (41,5%), статистично суттєво не відрізняється від частки тих, хто її не підтримує (39%).Дослідження було проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 4 по 9 жовтня 2019 року. Було опитано 2015 респондентів віком старше 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької і Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp