Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Дискусія «Літо, яке змінило світ» у рамках уже традиційного «Тижня Німеччини в Україні» напередодні відбулася в Ужгороді

6 листопада 2019 р., 18:25

Цьогоріч «Тиждень Німеччини в Україні» присвячений 30-літтю падіння Берлінської стіни

 

Модерував зустріч в Ужгороді інтегрований експерт із розвитку побратимства нашого міста та німецького Дармштадта Мартін Ройтер.

Зазначалося, що у сусідній із Закарпаттям Угорщині завдяки ентузіастам відбулися події, котрі вважають предтечею падіння Берлінської стіни – на угорсько-австрійському кордоні під містом Шопрон 19 серпня 1989 року відбувся так званий Пан’європейський пікнік. Тоді за згодою двох країн прикордонні ворота на старій Братиславській дорозі символічно відкрили на 3 години і сотні громадян тодішньої НДР втекли на захід, в Австрію. Пан’європейський пікнік вважається потужним поштовхом до подальших демократичних рухів у східній Європі.

Із вітальним словом на вечорі в Ужгороді виступив перший заступник Генерального консула Угорщини в Ужгороді Ласло Куті.

Заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак подякував організаторам, зокрема Мартіну Ройтеру, завдяки якому інтенсивність відносин між Ужгородом і Дармштадтом значно зросла, що втілилося в ряд проєктів. «Часи, коли розвалювалася Берлінська стіна і здобувалася незалежність багатьох східно-європейських держав, позитивно вплинули на розвиток Європи і додали нам наснаги до прагнення євроінтеграції, яку ми сьогодні підтримуємо», – додав Олександр Павлович.

У мультимедійному дискусійному вечорі взяли участь свідки тих подій із Німеччини, Австрії, Угорщини та України, зокрема журналіст і музикант Карл Канич та керівник зміни прикордонників у той історичний день Белла Арпад. Також уперше в Україні на вечорі представили інсталяцію виставки фотографа Тамаша Лобенвайна, який 30 років тому висвітлював Пан’європейський пікнік. Юні музиканти забезпечили супровід тематичними мелодіями.

Організатори івенту – Посольство Німеччини в Україні, Генеральне консульство Німеччини у Донецьку, яке знаходиться зараз у м. Дніпрі, ГО «Дармштадтський Дім» за підтримки у тому числі Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, Ужгородської міської ради та інших.

Прес-служба Ужгородської міської ради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp