Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У проекті бюджету на 2020 рік передбачено 207,9 млн. на фінансування послуг з супроводу та профілактики ВІЛ

14 листопада 2019 р., 15:05

Україна стала першою державою серед країн Східної Європи та Центральної Азії, яка переходить від донорського фінансування послуг з профілактики та супроводу ВІЛ до фінансування за бюджетні кошти

Процес переходу поступовий і розрахований на 3 роки.

Перші кошти на фінансування цих послуг з державного бюджету були виділені у 2019 р. У проєкті держбюджету на 2020 рік передбачено 207,9 млн. на фінансування послуг з супроводу та профілактики ВІЛ:

49,9 млн. грн на закупівлю послуг з догляду та підтримки людей, які живуть з ВІЛ;

148 млн. грн на послуги з профілактики ВІЛ серед представників груп підвищеного ризику.

Такі суми коштів дозволять розширити охоплення послугами з 252 тис. українців в 2019 році до понад 356 тисяч українців у 2020.

Згідно із цілями уряду, упродовж 2020 року система громадського здоров’я перейде на новий, сучасний механізм стратегічної закупівлі послуг у сфері громадського здоров’я, зокрема, щодо імунопрофілактики та попередження неінфекційних хвороб. Цьому передував вдалий досвід пілоту фінансування послуг із профілактики та супроводу ВІЛ за кошти держбюджету у 2019 році .

Також, упродовж 2020 року буде забезпечено перехід від фінансування постатейних кошторисів державних установ - лабораторних центрів МОЗ України - до закупівлі конкретизованих пріоритетних послуг у закладів громадського здоров’я. Вперше за програмою 2301040 – «Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями» - 227,1 млн грн підуть на закупівлю послуг громадського здоров’я. Планується, що послуги будуть виконуватися регіональними центрами громадського здоров’я, мережа яких зараз у процесі створення, а також іншими провайдерами. Згідно Закону України «Про публічні закупівлі» всі закупівлі будуть проходити через систему Prozorro, що значно покращить ефективність використання державних коштів.

Планується і збільшення державного фінансування закупівель ліків та медвиробів до 9,77 млрд., що на 3,2 млрд більше ніж у 2019 р. Державні закупівлі ліків і медичних виробів здійснюються за 40 напрямами. Серед програм, за якими здійснюються закупівлі, – лікування ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, онкології, серцево-судинних захворювань, рідкісних орфанних захворювань, забезпечення заходів імунопрофілактики населення тощо. Закупівлі ліків продовжуватимуть здійснювати міжнародні організації (Програма розвитку ООН (ПРООН), Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Crown Agents), а також створене у 2018 році ДП “Медичні закупівлі України”.

Усього в проєкті бюджету, який презентував Уряд 5 листопада, на охорону здоров’я передбачається 113 млрд грн, що на 13% більше за бюджет 2019 року. Наступне слово за Верховною Радою - вона має ухвалити проєкт бюджету.

Стаття підготовлена в рамках проекту за фінансової підтримки МФ “Відродження” за матеріалами офіційного сайту МОЗ України


Прес-служба Інституту аналітики та адвокації

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp