Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ігор Бондаренко: Двосторонні відносини між Закарпаттям та Латвією стануть міцними, взаємовигідними та плідними

27 листопада 2019 р., 12:50

Про перспективні напрямки співпраці між Закарпаттям та Латвією йшлося під час зустрічі голови Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка з делегацією Латвійської Республіки у середу, 27 листопада.

Участь у заході також взяв заступник голови облдержадміністрації Ігор Шинкарюк.
З боку гостей делегацію представляли: Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс, керівник Групи міжпарламентської співпраці з Україною Сейму Латвійської Республіки Алдіс Адамовічс, консул Латвійської Республіки в Ужгороді Юрій Ігнатко, представник Латвійського агенства інвестицій та розвитку в Україні Айнарс Межулис, радник, заступник Посла Латвійської Республіки в Україні Ірена Путниня та третій секретар Посольства Латвійської Республіки в Україні Едвінс Северс.

Насамперед латвійські гості запросили очільника краю на сьогоднішнє офіційне відкриття Почесного консульства Латвійської Республіки в Ужгороді. Вони наголосили, що дипломатичне відомство стане першим кроком до майбутньої співпраці та розвитку економічних, культурних та транскордонних відносин. Також наголосили, що в українців та латвійців багато спільних сторінок в історії, ментальності, духовності. У 2017 році підписано угоду про співробітництво в освітній сфері, налагоджені тісні зв’язки між Ужгородським національним університетом та вишем міста Єлгава.
Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс запевнив керівництво краю, що його держава повністю підтримує територіальну цілісність України, її євроінтеграційні процеси.
Ігор Бондаренко розповів латвійським дипломатам про унікальність Закарпаття, в якому багато чудових санаторіїв та туристичних баз відпочинку, лікувальні термальні та мінеральні води, а також розвинена деревообробна промисловість тощо. Звернув увагу на інвестиційні проекти, які успішно працюють у нашому краї і є флагманами, зокрема, «Фішер», «Ядзакі», «Джейбіл». Не оминув і туристичний потенціал, старовинні замки, церкви. Окремо розповів про медичну сферу та успіхи в нейрохірургії, яку представляє відомий світу лікар-нейрохірург, доктор медичних наук, професор, ректор УжНУ Володимир Смоланка.

- Разом можемо визначити пріоритети для розвитку нашої співпраці, які найбільше цікавлять ваш і наш бізнес. Необхідно провести економічний форум, - зазначив Ігор Бондаренко. – Зараз ми працюємо над покращенням стану дорожньої інфраструктури, яке напряму залежить від стабільного фінансування на рівні держави. Також ведуться перемовини міністерств України та Словаччини з відновлення роботи міжнародного аеропорту в Ужгороді. Ми добре усвідомлюємо, що для бізнесу важливий час, аби не витрачати по кілька годин у чергах на кордоні. Тому докладаємо всі зусилля, аби аеропорт приймав рейси і працював стабільно.


Голові ОДА дуже сподобалася пропозиція латвійської делегації про те, щоб в Закарпаття приїхали їхні журналісти, відзняли сюжети про багатогранний потенціал нашого краю та транслювали відеоролики у Латвії для залучення туристських компаній.
Гості неодноразово наголошували, що народна дипломатія починається знизу. Спочатку треба укласти угоди на рівні органів місцевого самоврядування, яка приносить плоди у подальшому партнерстві і рухатися далі. На сьогодні з 10 областями України вже налагоджена співпраця з Прибалтійськими регіонами. Тож, латвійці відкриті для нових двосторонніх зв’язків, зацікавлені розвивати різні напрямки, насамперед, спортивний, оздоровчий та культурний туризм. І якщо запрацює аеропорт, відремонтують дороги, то відпочивальники з Латвії швидше добиратимуться до Закарпаття, аби гарно провести час не лише в зимній період, а й літній.
Насамкінець вже традиційно сторони обмінялися подарунками, Ігор Бондаренко запропонував гостям зробити спільне фото на пам'ять та запевнив, що двосторонні відносини між Закарпаттям та Латвією стануть міцними, взаємовигідними та плідними.
Прес-служба ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp