Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Кабмін взявся за розвиток газовидобутку в Україні

7 грудня 2019 р., 08:43

Уряд планує ввести податок на непрацюючі понад три роки нафтові і газові свердловини. Також влада має намір удосконалити законодавство в нафтогазовидобувній галузі.

Кабмін схвалив законопроекти для ефективного розвитку українського газовидобутку. Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та навколишнього середовища.Пакет регуляторних реформ спрямований на підтримку і ефективний розвиток нафтогазовидобувної галузі і включає два кроки.Перший - боротьба зі "сплячими ліцензіями". Цей крок стосується ліцензій на користування ділянками, на яких не ведеться видобуток нафти або газу більше трьох років. Пропонується ввести щомісячний податок за користування, в залежності від площі ділянки і дати видачі дозволу. "Тобто, або видобуваєш, або платиш податки від газовидобутку без прибутку", - уточнюють у Міненерго.

Якщо власник ліцензії не може платити, то повертає ділянку державі. При цьому ліцензія зупиняється і через суд анулюється, а ділянка виставляється на аукціон для залучення нових, ефективних інвесторів."Така практика відповідає світовому досвіду і застосовується в Азербайджані, Великобританії, Норвегії, США, Хорватії", - відзначають у Міненерго.Другий крок передбачає комплексно удосконалити законодавство, яке регулює нафтогазодобувну галузь. Зокрема, повністю модернізувати Кодекс України про надра, законів України "Про нафту і газ" і "Про угоди про розподіл продукції"."Такі заходи забезпечать прозорі умови для іноземних інвесторів, ділянки нафтогазових надр будуть використовуватися більш ефективно, корупційні чинники в отриманні спеціальних дозволів підуть в минуле, вплив на навколишнє середовище буде оцінюватися за міжнародними стандартами, а обсяги видобутку нафти і газу в Україні значно збільшаться", - вважають у Міненерго.Нагадаємо, в минулому році видобуток газу в Україні збільшився на 0,3% (64,8 млн куб. м) - до 20,89 млрд куб. м. Зокрема, в Укргазвидобуванні заявили про рекордний видобуток газу за останні 25 років - за 2018 рік було видобуто 15,49 млрд кубометрів газу.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp