Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Михайло Рівіс: На сьогодні маємо направду гарний досвід залучення коштів ЄС на вирішення проблемних питань Закарпаття

10 грудня 2019 р., 13:00

Голова Закарпатської облради Михайло Рівіс бере участь у конференції «Співпраця задля розвитку» в рамках відзначення Дня місцевого самоврядування в Україні, який проходить у c.Плав’є, Сколівського р-ну Львівської області

Форум проводиться з ініціативи Асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна», Асоціації місцевих рад «Ради Львівщини», Львівської обласної ради за участі представників міністерств, профільних комітетів Верховної Ради України, експертів, закордонних партнерів та ін.

У рамках панельних дискусій ідеться про кращі практики міжрегіональної співпраці, інструменти фінансування транскордонного співробітництва і місцевого розвитку карпатських громад і безпеки громад.

У панельній дискусії «Міжрегіональна співпраця:кращі практики й перспективи» серед спікерів – голова Закарпатської облради Михайло Рівіс та голова облдержадміністрації Ігор Бондаренко, голови облрад: Львівської ‒ Олександр Ганущин, Івано-Франківської ‒ Олександр Сич, Чернівецької ‒ Іван Мунтян, а також народні депутати України Оксана Юринець та Микола Княжицький.

У своєму виступі Михайло Рівіс розповів про успішні проєкти в рамках транскордонного співробітництва, які реалізуються на Закарпатті, поділився успішним досвід щодо залучення коштів Євросоюзу на розвиток інфраструктурних об’єктів краю, серед яких яскравою є співпраця із областями Чехії та Угорщини. «У рамках Програми Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020» (ENI) нам вдалося за підтримки угорських партнерів виграти конкурс серед великих інфраструктурних проектів та залучити близько 4 млн євро коштів ЄС на вирішення найбільш проблемних питань Закарпаття. Зокрема, на будівництво полігону твердих побутових відходів та сміттєсортувального заводу в с. Яноші Берегівського району , а також на проведення екологічної оцінки можливостей відновлення природних ресурсів у Солотвино для запобігання подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси із залученням роботехнологій для дослідження руїн соляної шахти з повітря та під землею. Це дійсно для нас гарний досвід залученням коштів ЄС на вирішення найбільш проблемних питань Закарпаття, який мотивує до подальших перспектив», ‒ наголосив Михайло Рівіс та зазначив, що залучені кошти на реалізацію проектів у малих громадах мають величезний вплив на розвиток області в цілому.

Ігор Бондаренко акцентував увагу на важливості співпраці між владою та громадою й спільному баченні розвитку регіону, зокрема Карпатського.

У ході презентації ініціатив щодо створення Малого Карпатського кола, яке об’єднає якісною дорогою в кільце три карпатські області – Івано-Франкіську, Львівську та Закарпатську, а також Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад відбулося підписання кількох Меморандумів про співпрацю з їх реалізації. Серед них - Меморандум про співпрацю у рамках реалізації проєкту “Мале Карпатське коло” між обласними радами та облдержадміністраціями – Львівською, Івано-Франківською, Закарпатською та Чернівецькою. Та Меморандум про співпрацю у рамках реалізації Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, який скріпили своїми підписами очільники Львівської , Закарпатської , Івано-Франківської , Чернівецької обласних рад, Єврорегіону Карпати -Україна та партнери по співпраці.

Виконавча директорка Асоціації «Єврорегіон Карпати –Україна» Галин Литвин, підсумовуючи дискусії, серед іншого сказала: «Ми готуємо професійні проектні команди для написання якісних європейських проектних заявок за допомогою Конкурсу ініціатив місцевих карпатських громад».



Виконавчий апарат облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp