Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Важлива участь депутатів у підготовці головних стратегічних документів розвитку регіону

12 грудня 2019 р., 08:50

Наразі АРР «Закарпаття» може надавати і надає консультативну допомогу в отриманні кредитів Європейського Банку Реконструкції та Розвитку як для громад так і для бізнесу

Постійною комісією обласної ради з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації, яку провів вчора заступник голови комісії Ернест Нусер, серед профільних питань розглянуто інші матеріали та проєкти рішень, які вносяться на 17-у сесію облради.

Найперше депутати заслухали коригування обласного бюджету й погодили бюджетні пропозиції на наступний рік, які довели до депутатів голова профільної комісії облради з питань бюджету Василь Кошеля та директор департаменту фінансів ОДА Петро Лазар.

Відтак, щодо проєкту рішення «Про внесення змін до Програми розвитку туризму і курортів у Закарпатській області на 2016 – 2020 роки (зі змінами)» інформувала Галина Руснак – в. о. директора департаменту економічного розвитку та торгівлі облдержадміністрації. Відзначалося, що депутати облради брали активну участь у розробці головних стратегічних документів розвитку регіону, а саме: Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області на період до 2027 року та План заходів з її реалізації.

Програму фінансового забезпечення розвитку транскордонної та міжрегіональної співпраці органів місцевого самоврядування Закарпатської області на 2020 рік представив Василь Маковський – начальник управління з питань розвитку місцевого самоврядування, міжнародних та регіональних зв’язків виконавчого апарату облради.

Секретар комісії Денис Ман запропонував внести низку доповнень до проєкту «Про Програму проведення обласного конкурсу проєктів місцевого розвитку Закарпатської області на 2020 – 2022 роки». Зокрема: розширити кількість заявників проєктів, що можуть бути профінансовані з обласного бюджету; зменшити суми співфінансування за проєктами для міст, сіл і районів на рівні не більше 20 %; подовжити термін подання заявок на участь у конкурсі до 15 лютого 2020 року для заявників.

Йшлося й про те, що депутати можуть ініціювати проектні заявки до участі в конкурсі через відповідні органи місцевого самоврядування та структурні підрозділи ОДА.

Серед профільних питань було і затвердження звіту про роботу КП «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради» за 2019 рік, з яким виступив директор Михайло Данканич. Він представив діючі грантові проєкти, над якими працює Агенція. Зокрема, триває реалізація проєкту «Світ Карпатських Розет – заходи зі збереження унікальності культури Карпат» за програмою «Польща-Білорусь-Україна». За програмою «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» АРР «Закарпаття» стало головним бенефіціаром у проєкті «Відновлення туристичної привабливості історичного Соляного шляху»: це реконструкція пішохідно-паркувальної зони на вулиці Замковій у м. Хуст (Хустський замок), виготовлення відповідної документації для належного функціонування Вишківського, Королевського та Квасівського замків, а також дослідницькі та промоційні заходи. Зазначалося також про інші розпочаті важливі проєкти туристичного та культурно історичного надбання краю.

Загалом АРР «Закарпаття» є учасником робочих груп із написання стратегії розвитку Закарпатської області за напрямками: екологія, туризм, смарт-спеціалізація. Також стало технічним виконавцем конкурсу стартапів започаткованим Закарпатською ОДА. У рамках конкурсу було проведено успішну промоційну кампанію, опрацьовано 18 заявок на конкурс, організовано презентацію проектів та забезпечене документальне ведення.

Наразі АРР «Закарпаття» може надавати і надає консультативну допомогу в отриманні кредитів Європейського Банку Реконструкції та Розвитку як для громад так і для бізнесу.

При розгляді блоку екологічних питань комісія підтримала ініціативу Дениса Мана збільшити загальну вартість Програми охорони навколишнього природного середовища Закарпатської області на 2019 – 2020 роки на 8 млн грн, доповнивши перелік її заходів проєктом «будівництво дамби в с. Турʼї Ремети Перечинського району вздовж вулиці Зелена» та передбачити виготовлення проектно-кошторисної документації, що дасть змогу здійснювати необхідні процедури з погодження та фінансування.

Наголошувалося, що всі необхідні проектні роботи були проведені в травні ц. р., однак Кабінет Міністрів України не виділив кошти на цей обʼєкт.

Активно дискутували депутати і на тему розвитку систем цивільного захисту населення (збільшення фінансування відповідної обласної програми), ефективного управління майном, затвердження інших важливих програмних документів, планів роботи тощо.

Постійна комісія також рекомендувала обласній раді розглянути питання щодо Звіту голови обласної ради на пленарному засіданні ради.

З усіх пропонованих для розгляду на 17-й сесії питань комісія виробила відповідні рекомендації.


Виконавчий апарат облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp