Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські депутати просять КМУ та НБУ сприяти поверненню коштів, які заблоковані в банку "Хрещатик"

20 грудня 2019 р., 18:25

Депутати Закарпатської обласної ради ухвалили сьогодні під час чергової сесії звернення до КМУ та Національного банку України

Ми, депутати Закарпатської обласної ради, як представники органу місцевого самоврядування, що є власником Комунального підприємства «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради», звертаємося до вас стосовно ситуації, що склалась у зв’язку із оголошенням Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Хрещатик» банкрутом.

Відповідно до рішення Правління Національного банку України № 46-рш від 02 червня 2016 року «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Хрещатик» виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення № 913 від 03 червня 2016 року «Про початок процедури ліквідації ПАТ КБ «Хрещатик» та делегування повноважень ліквідатора банку».

Згідно із зазначеним рішенням розпочато процедуру ліквідації Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Хрещатик» з 06 червня 2016 року до 05 червня 2018 року включно, призначено уповноважену особу Фонду та делеговано всі повноваження ліквідатора ПАТ КБ «Хрещатик».

Комунальне підприємство «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради» є кредитором Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Хрещатик» у визначенні Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Задоволення таких вимог кредиторів банку здійснюється у черговості, визначеній статтею 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», за рахунок коштів, отриманих у результаті ліквідації і продажу майна банку.

Комунальне підприємство «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради» знаходиться у сьомій черзі на одержання коштів, отриманих у результаті ліквідації та продажу майна (активів) банку. Робота підприємства паралізована внаслідок замороження активів на банківських рахунках, відкритих ПАТ «Комерційний банк «Хрещатик». З цієї причини під загрозою опинилася не тільки стабільність, а й існування підприємства. У тому разі, якщо банк не поверне кошти, підприємство не зможе виконати умови міжнародних угод, що потягне за собою розірвання стосунків із зарубіжними партнерами, збитки та ймовірне банкрутство, а також постраждає міжнародний імідж України як надійного партнера.

Відповідно до статті 55 Закону України «Про Національний банк» головна мета банківського регулювання і нагляду – безпека та фінансова стабільність банківської системи, захист інтересів вкладників і кредиторів.

Згідно зі статтею 67 Закону України «Про банки та банківську систему» метою банківського нагляду є стабільність банківської системи та захист інтересів вкладників і кредиторів банку щодо безпеки зберігання коштів клієнтів на банківських рахунках. Тож держава, здійснюючи нагляд та контроль за діяльністю банків, у повній мірі несе відповідальність перед суспільством за негативні наслідки, які можуть настати у випадку визнання банку неплатоспроможним.

Враховуючи викладене вище, з метою недопущення втрати встановлених міжнародних економічних зв’язків та погіршення міжнародного іміджу України як надійного та прогнозованого економічного партнера, просимо вжити заходів для якнайшвидшого повернення коштів Комунального підприємства «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради», рахунки якого заблоковані у ПАТ «Комерційний банк «Хрещатик».

Звернення прийнято на пленарному засіданні

сімнадцятої сесії обласної ради VІІ скликання

Депутати Закарпатської обласної ради VІІ скликання


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp