Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Думка експертів: Прийдешні вибори будуть цікавішими за попередні

4 вересня 2014 р., 21:23

От в Ужгороді уже почались політичні зіткнення – підпали депутатських авто та іншої власності.

27 серпня президент Порошенко видав указ про розпуск Верховної ради та призначення дострокових виборів на неділю, 26 жовтня.

Це було очікуване рішення, і чимало політичних гравців розпочали передвиборчу кампанію завчасно. Дехто навіть спекулюючи на темі війни на Сході та численних жертвах.

Закарпаття у цьому плані не залишилося осторонь, однак поки лише через борди окремих політиків, які вже встигли «причепурити», та кулуарні домовленості щодо формування штабів.

Сергій Федака, професор кафедри історії України УжНУ:


– Ці вибори на Закарпатті будуть спокійними, без зайвого ажіотажу. Публіка більше цікавитиметься мажоритарною складовою, трохи менше – партійними списками. Думаю, президентська партія набере солідну частку голосів – біля 60 відсотків. Щодо мажоритарних округів, яких в області є шість, то там будуть висунуті ті ж кандидатури, що й на виборах 2012-го року.

Віктор Пащенко, соціолог, керівник Закарпатського інституту політичних досліджень:

– Загальна атмосфера в державі, а саме війна на Сході, не дозволять цим виборам пройти гладко та з дотриманням усіх процедур. Ще передвиборча кампанія не розпочалась, а в Ужгороді вже бачимо серйозні політичні зіткнення – підпали депутатських авто та іншої власності. Про результати поки можна говорити дуже абстрактно, адже ще нема переліків кандидатів та чітко окреслених мажоритарних округів. Під час минулих виборів владна партія ділила округи під своїх кандидатів. Нинішня ж влада, хоче їх перерозподілити «під себе». Прогнозую, що Балоги все-таки збережуть свої округи, а от найбільш конфліктним і проблемним стане Ужгородський.

Щодо загальної політичної ситуації, то вона залишиться незмінною. З одного боку виступатимуть революційні сили (в цьому політичному таборі на Закарпатті домінуватиме Єдиний Центр). З іншого боку – сили передньої влади, які зараз хоч і дещо дезорганізовані, проте люди, їхні гроші та бізнес нікуди не поділись. Особливо запекла боротьба між ними буде на мажоритарних округах.

Однак, при будь-яких обставинах, претендувати на перемогу на Закарпатті зможуть тільки ті, хто вкладе у свою передвиборчу компанію більше грошей.

Олександр Пєлін, соціолог, голова Асоціації соціологів Закарпаття:

– Спокійними ці вибори не будуть, адже на арену виходить багато нових політичних сил, а отже, буде серйозна конкуренція. Буде цікавіше, ніж минулі рази, прогнозую більше підкупів. Однозначно, що владні сили матимуть деяку перевагу – наберуть на Закарпатті до 30% голосів. А от за друге та третє місце буде серйозна боротьба. За мажоритарними округами ситуацію важко спрогнозувати, адже громадська думка тепер змінюється майже щотижня. Однак успіх мажоритарників буде залежати від того, яку вони оберуть позицію щодо АТО – примирення чи знищення, пише Мукачево.net.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp