Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У НБУ спрогнозували динаміку гривні на 2020 рік

14 січня 2020 р., 08:15

Національний банк допускає незначні коливання гривні в наступному році - як в бік падіння, так і в бік зміцнення.У 2020 році можливі помірні коливання курсу національної валюти в обидві сторони.

Про це заявила перший заступник глави Нацбанку Катерина Рожкова в інтерв'ю FinClub, яке було опубліковано в понеділок, 13 січня.

"У 2020 році курс може помірно коливатися в обидві сторони, в тому числі і зміцнюватися", - сказала Рожкова.

Вона також пояснила зміцнення гривні наприкінці 2019 року.

"У ході кризи ми спостерігали шокову девальвацію гривні, викликану не економічними чинниками, а очікуваннями і страхом. Нинішнє зміцнення гривні - це результат реформ останніх років. Воно могло б початися і раніше, але якоюсь мірою стримувалося невизначеністю, пов'язаною з подвійними виборами в країні, - наголошує Рожкова.

За її словами, подібний шлях проходили і інші країни, які "реалізовували режим інфляційного таргетування". Як приклад вона назвала Чехію і Польщу на початку 2000-х.

Перший заступник глави НБУ також заявила, що зміцнення курсу гривні є результатом викупу в резерви рекордного обсягу валюти і залучення зовнішнього інвестування в державні і приватні компанії.

"Курс, який ми бачимо, - це відображення ринкових тенденцій. Ми викупили в резерви рекордний обсяг валюти за 14 років, чиста покупка - 7,9 млрд доларів в 2019-му. При цьому нерезиденти завели близько 4,3 млрд доларів в ОВДП", - сказала Рожкова.

Вона також відзначила інші чинники, які сприяли зміцненню гривні: зростання продуктивності в агросекторі, а також зовнішнє фінансування, яке залучали і державні, і приватні компанії - Нафтогаз, Кернел та інші.

Раніше глава НБУ заявляв, що не очікує істотного падіння гривні в 2020 році.

Нагадаємо, в МВФ заявляли, що зміцнення та знецінення гривні є результатом "плаваючого" курсу.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp