Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В ОДА за участі заступника міністра соцполітики відбулася нарада з протидії торгівлі людьми та запобігання домашньому насильству (ФОТО)

16 січня 2020 р., 16:43

На Закарпатті з дводенним робочим візитом перебуває заступник Міністра соціальної політики України Сергій Ніжинський.

Сьогодні, 16 січня, під час зустрічі з в.о. голови облдержадміністрації Олексієм Гетманенком та заступником голови ОДА Ольгою Травіною високопосадовець обговорив можливість створення притулків-шелтерів на Закарпатті та запуск кол-центру для постраждалих від торгівлі людьми, домашнього насильства, насильства за ознакою статі та стосовно дітей.

Сьогодні ж в сесійній залі ОДА відбулася нарада з протидії торгівлі людьми та запобігання домашньому насильству під головуванням Сергія Ніжинського.
В нараді також взяли участь Ольга Травіна – заступник голови облдержадміністрації, Михайло Петрішка – директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, Роман Ус – заступник начальника Головного управління Національної поліції у Закарпатській області, керівники структурних підрозділів ОДА, керівники місцевих підрозділів з питань соціального захисту населення, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представники громадських організацій, тощо.

У своєму виступі Ольга Травіна наголосила, що насильства в сім’ї не повинно існувати. Але зараз бачимо шокуючу статистику щодо насильства в родинах, і з кожним роком вона зростає. 90% випадків домашнього насильства – насильство чоловіків по відношенню до жінок.
За її словами щороку в Україні від домашнього насильства гинуть близько 600 жінок! Ми часто чуємо про випадки скоєння насильства чоловіка над жінкою, батьків над дітьми. Найстрашніше те, що рамки сімейного насильства виходять за межі дому – і розширюють їх діти, які потерпають від насильства в сім’ї, скоюючи жорстокі вчинки по відношенню до своїх однолітків.
Що стосується проблеми торгівлі людьми, то, нажаль, вона особливо актуальна на сьогодні, коли людина їде на заробітки, а насправді потрапляє в рабство. Сотні людей залишаються в полоні незаконних збройних угрупувань на сході України і це страшно. Тому при таких викликах сьогодення маємо долати ці проблеми спільно.
Заступник голови ОДА також звернула увагу, що в області діє Регіональна програма сімейної, демографічної, гендерної політики, попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми на 2016 – 2020 роки.
«Сподіваюся, що Ваш робочий візит до Закарпатської області, пане Сергію, та активна дискусія сьогодні дадуть плідні результати, а не стане просто формальністю, і дозволить спільними зусиллями зробити все, аби подолати такі негативні явища сьогодення якнайшвидше», – наголосила у своєму виступі Ольга Травіна.
Сергій Ніжинський зазначив, що проблематика протидії торгівлі людьми та запобігання домашньому насильству, нажаль, є реальністю сьогодення.
Також наголосив на важливості соціальної інтеграції меншин в українське суспільство. За словами заступника міністра, в цьому аспекті не можна оминути питання опанування української мови представниками нацменшин.
У своєму виступі Михайло Петрішка зазначив, що у 2019 році облдержадміністрацією двічі скеровувалися листи райдержадміністраціям, міськвиконкомам та ОТГ щодо активізації роботи по створенню спеціалізованих служб для надання допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства, а також передбачення при внесенні змін до місцевих бюджетів коштів на такі цілі.
В області проводяться засідання регіональної координаційної ради з цих питань, де спільно із суб’єктами взаємодії обговорюється і аналізується проблематика роботи. У 2019 році 3 особи пройшли корекційні програми в Ужгороді.
В області функціонують 3 притулки при громадській та релігійній організаціях в м. Ужгороді та Берегівському районі, а також при благодійному фонді у Мукачівському районі. Крім того, функціонують 2 неспеціалізованих заклади, які утримуються за рахунок коштів обласного бюджету.
Проблемою є також і те, що у всіх районах та містах області (за винятком Ужгорода) відсутні видатки на проведення корекційних програм для кривдників.
Михайло Петрішка зазначив, що у 2019 році до департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації звернулося 11 осіб, які вважають себе постраждалими від торгівлі людьми, відповідний статус надано 4 особам. За 2018 рік такий статус надано 3 особам. Постраждалі від торгівлі людьми у 2019 році отримали одноразову матеріальну допомогу та інші види допомог.
За словами Романа Уса, протягом 2019 року до Головного управління Нацполіції в Закарпатській області надійшло 3218 звернень щодо насильства в сім’ї. Кількість звернень в середньому по області, порівнюючи з 2018 роком, складає 108 відсотків. «Разом з тим, такі високі відсотки нас насправді радують. Це означає, що факти домашнього насильства, попри менталітет мешканців області, перестають замовчуватися», – сказав Роман Ус.
«Дякую всім колегам, хто працює з цією проблемою, дякую громадським організаціям та волонтерам, які долучаються до роботи і наголошую, що відповідно до вимог чинного законодавства саме керівники органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування несуть персональну відповідальність за реалізацію заходів із запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі та протидію торгівлі людьми. Але бажаного результату можна досягти лише об’єднавши всі зусилля: законодавчої і виконавчої влади, поліції і судів, органів місцевого самоврядування і громадськості», – підсумувала нараду Ольга Валеріївна.
Додамо, що така ж нарада з суб’єктами взаємодії за участі керівництва Мукачівської міської ради відбудеться завтра, 17 січня, в місті Мукачево.
Пресслужба ОДА

...
Прес-служба ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp