Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Берегово фестивалитиме (ФОТО)

21 лютого 2020 р., 18:50

В Ужгородському прес-клубі відбулася пресконференція організаторів 17-го Міжнародного фестивалю вина на Берегівщині, який проходитиме на початку березня у центрі Берегова.

Детальніше про програму заходу, його учасників розказали лицарі ордену Святого Венцела. Розпочнеться фестиваль 6 березня у центрі Берегова і триватиме по 8 березня включно. Про це повідомив Василь Надь, магістр Берегівського лицарського ордену ім. Святого Венцела. «Ми запрошуємо крім закарпатських виноробів з Угорщини, Румунії. Для них проходитиме конкурс, де міжнародне журі оцінюватиме вина. Одним із нововведень цього фестивалю і вперше в історії закарпатських фестів, всі гості матимуть можливість безкоштовно спробувати вина близько 40 виробників, але виключно у скляній тарі. Ми підготували велику кількість скляних винних келихів, їх можна буде придбати в кожній палатці виноробів за собівартістю. Переходимо на більш високий рівень», - каже Василь Надь.

За його словами, на скляну тару винороби на фестивалі переходять з екологічних міркувань. Адже на таких заходах тисячами використовуються пластикові стакани. По-друге, у скляних бокалах краще пізнається винний букет, розкривається напій. Хто не захоче забирати келихи додому, може здати у спеціальні пункти прийому за півціни.

«У програмі фестивалю – марш-парад лицарського ордену, виступ мажоретів, концертно-розважальна програма на всі дні, – додає Василь Надь. – Прийматимемо також нових членів Ордену. А 7 березня будемо нагороджувати найкращих виноробів за результатами дегустаційного конкурсу. Для дітей організовуємо розваги, каруселі. Будуть також різні смаколики, традиційні закарпатські та угорські страви, працюватиме ярмарок».

Один з членів лицарського ордену, який володіє навиками виготовлення дубових бочок, протягом 2 днів виготовлятиме бочку на фестивалі.

Олександр Якоб, голова дегустаційної комісії фестивалю, розповів, що вже другий рік конкурс виноробів проводиться за міжнародними стандартами. Комісія з трьох членів за тиждень до початку фесту відвідає кожного винороба на місці та зніме пробу вина прямо з бочок у підвалах виноробів. Вся інформація кодуватиметься. «Члени журі, куди входять експерти із Закарпаття, Києва та Угорщини, будуть оцінювати вина за міжнародною стобальною системою, - каже Олександр Якоб. – Якщо на перший фестивалях ми показували наші традиційні для регіону вина--білі і сухі, то зараз винороби пропонують різні вина: ординарні, витримані різних років, сухі, напівсухі і напівсолодкі, десертні. Представлять продукцію близько 40 виноробів».

За словами Олександра Якоба, на Берегівщині понад 800 років садиться винограді і виготовляються вина. Минулий рік був хорошим за відсотком цукристості винограду і складним по захисті винограду у першій половині літа. Але ті винороби, які змогли захисти свій урожай від кліматичних перепадів, мали хороший виноград. Результати своєї праці, а також багаторічних досягнень (витримані вина) вони й представлять на фестивалі.

Ужгородський прес-клуб

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp