Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Шевченко у слові, пісні та… пісочній анімації – у драмтеатрі в Ужгороді

3 березня 2020 р., 15:40

Для українців перший місяць весни незмінно пов’язаний із ім’ям Тараса Шевченка.

Йому присвятить концерт і заслужений академічний Закарпатський народний хор: 4 березня артисти під орудою художнього керівника і головного диригента Наталії Петій-Потапчук представлять програму «У нашім раї на землі».

Колектив щороку виступає з Шевченківськими програмами на обласних святах і перед шкільною молоддю. Цього разу – на сцені Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв. Концерт буде унікальним завдяки поєднанню пісні, слова, танцю та пісочної анімації. У ньому візьме участь хмельничанка Оксана Мергут, яку вже охрестили «Пісочною феєю України». В ході захоплюючого дійства глядач не лише почує безсмертні Шевченкові рядки, а й побуває на традиційних українських вечорницях – із жартами, залицяннями, сценою дівочого гадання. До програми ввійдуть фрагменти з музичної картини «Вечорниці» Петра Ніщинського, написаної у 1875-му як сцена до вистави «Назар Стодоля» Т. Шевченка. Атмосферу доповнять народні пісні й танці, твори українських авторів. Емоційну кульмінацію складуть Шевченкові «Думи мої» та «Розрита могила» в поєднанні з пісочною анімацією Оксани Мергут. Солісти – народний артист України Петро Матій, заслужена артистка України Яна Садварій, Ольга Свида, Василина Голянич, Анна Кохан, Сергій Андрусь. Поезію прочитає Наталія Делеган. У концерті також візьме участь народна артистка України Лариса Білак.

Щодо гості з Хмельницького, то вона працює в цьому жанрі близько десяти років. Досвід переймала від родоначальниці пісочної анімації в Україні, харків’янки Дар’ї Пушанкіної, з якою познайомилася в соцмережах і досі підтримує зв’язок. Перші свої роботи Оксана Мергут – педагог, дизайнер, художник-конструктор за фахом – створювала, викладаючи у Хмельницькому центрі національного виховання учнівської молоді: елементи пісочної графіки показували на гуртку декоративно-прикладного мистецтва як релакс для дітей. Зараз завдяки їй у місті функціонує Центр анімаційних мистецтв – чи не єдиний у Західній Україні, який навчає охочих пісочній анімації. Водночас це мистецтво зараз успішно розвивається в усіх областях, включно із Закарпаттям, свого часу його популярності посприяла й переможниця шоу «Україна має талант» Ксенія Сімонова.

О. Мергут встигла завоювати серця численних шанувальників своїми дивовижними композиціями на піску, незвичними малюнками на воді та світловими шоу. Мисткиня активно концертує, дає майстер-класи, проводить навчальні курси для дітей і дорослих. Торік у грудні в рамках благодійного проєкту на підтримку онкохворих дітей нашого краю вона презентувала новорічну казку на піску «Снігова королева» в Мукачівському драмтеатрі. А до 206-ї річниці від дня народження Шевченка пані Оксана приготувала пісочну історію «Тарасові секрети». Саме її в барвистому музично-театралізованому обрамленні Закарпатського народного хору й побачать учні та вчителі шкіл обласного центру. Початок о 15.00. Захід відбудеться за підтримки Ужгородської міськради.

Таїсія ГРИСЬ



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp