Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Забезпечення прав та можливостей жінок обговорили за круглим столом в Закарпатській ОДА

6 березня 2020 р., 08:50

Вчора за круглим столом обговорили права та можливості жінок

 

У четвер, 5 березня, в облдержадміністрації відбулося засідання за «круглим столом» з питання забезпечення прав та можливостей жінок і дівчат у Закарпатській області, організоване департаментом соціального захисту населення ОДА.

Відкрила зустріч заступниця голови ОДА Ольга Травіна:«Впевнена, що в нас відбудеться конструктивний та продуктивний діалог, кожен з нас винесе щось корисне і важливе для себе. Це чудова нагода поспілкуватися, обмінятися думками, окреслити найважливіші проблемні питання, які стосуються жінок та дівчат. Ми стикаємося з такими ж викликами і проблемами, як і жінки по всій Україні: ґендерні стереотипи, мала кількість представництва жінок в органах виконавчої влади, в законодавчій владі. Серйозною проблемою, яку ми маємо подолати, є домашнє насильство».

Під час заходу, жінки, які представляли неурядові громадські організації, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, правоохоронні органи, наукові установи, засоби масової інформації обговорили здобутки у сфері забезпечення прав жінок, пропрацювали можливі шляхи подолання викликів, перед якими щодня опиняються українські жінки.

Серед напрацьованих висновків були наступні:

• Важливо заохочувати жінок до створення не лише сім’ї та ведення домашнього господарства, але й займатися професійною діяльністю, підприємництвом. Створювати Центри жіночого підприємництва, кооперативи тощо.

• Навчати та підтримувати жінок, які прагнуть політичного лідерства у своїх громадах, створювати для них можливості для конкурентної політичної боротьби.

• Запобігати та протидіяти дискримінації й насильству щодо жінок і дівчат. Це потребує системного підходу та акумулювання зусиль різних зацікавлених сторін: органів державної влади та місцевого самоврядування, неурядових організацій, благодійних неурядових організацій, засобів масової інформації та ін.

• Важливими є підтримка жіночих ініціатив та розвиток інституційної спроможності жіночих неурядових організацій в області, особливо у сільській місцевості.

Відтак було вирішено продовжити налагодження співпраці щодо забезпечення прав та можливостей жінок і дівчат у Закарпатській області між різними зацікавленими сторонами, проводити спільні заходи органів державної влади, місцевого самоврядування та неурядових організацій.

Наприкінці «круглого столу» відбулося нагородження премією – «Жіноче намисто Закарпаття», започаткованою цьогоріч Центром гендерної освіти при УжНУ. Відзнакою, що представляє собою справжнє намисто авторської роботи, за активну діяльність у сфері забезпечення прав жінок, розвиток жіночого руху в області були удостоєні заступник голови облдержадміністрації Ольга Травіна, голова ради ГО «Ужгородська міська організація Спілки жінок України» Валентина Митровцій та правозахисниця, юристка БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Євгенія Малеш.

Також, окремо за роботу у підтримці і захисту прав жінок відзначено регіональну координатору громадської ініціативи «Equality Lab.» ГО «Інсайт» у м.Ужгород Ольгу Бецу та радницю Мінсоцполітики України з питань ВПО у Закарпатській області, голову правління ГО «Закарпаття-Донбас» Анжелу Бабкіну.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp