Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Михайло Рівіс: На вимогу дня – депутати Закарпатської обласної ради терміново виділили 153 мільйони гривень на заходи щодо боротьби із коронавірусом

19 березня 2020 р., 10:30

Депутатський корпус обласної ради, щиро вболіваючи за здоров’я краян, попри карантинні заходи вчора провів позачергове засідання

Вчора, 18 березня, її оперативно провів очільник Михайло Рівіс.

У зв’язку із заходами щодо запобігання поширенню коронавірусу сесія пройшла в напівзакритому режимі. Серед запрошених – тільки керівники обласних управлінь Нацполіції, прокуратури, СБУ.

Традиційно найперше Михайло Михайлович закликав вшанувати хвилиною мовчання пам’ять загиблих у війні на Сході України, Героїв сьогодення, які віддали своє життя за незалежність України.

Затим головуючий інформував про те, що довелося відмінити проведення 18 сесії через запровадження обмежувальних заходів (карантину) на території області з 12 березня 2020 року з метою недопущення поширення COVID-19. Натомість, сьогодні «ми, як представники місцевого самоврядування області, зібралися на позачергову сесію, щоб вирішити вкрай нагальні й важливі питання для забезпечення життєдіяльності області. І маємо зробити все від нас залежне, аби не допустити поширення вірусу на територію Закарпаття», – наголосив М. Рівіс, додавши, що систематично проводяться позапланові засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Медичні установи краю також працюють у посиленому режимі. В області діє тимчасова протиепідемічна комісія – відучора утворено штаб та забезпечено його цілодобову роботу, створено гарячу лінію. Напередодні екстрено в обласній раді засідали постійні комісії обласної ради з питань: бюджету; охорони здоровʼя; законності, правопорядку, майна та приватизації, регламенту. Було підтримано ініціативу щодо проведення позачергового засідання ради та попередньо розглянуто запропоновані питання. Крім цього, зініційовано звернутися до вищих органів влади із проханням запровадження кредитних канікул для підприємств, які на час карантину повинні призупини свою діяльність та в результаті матимуть фінансові збитки, а також рекомендовано відповідним організаціям – утриматись від відключень електро- та газопостачання всіх категорій споживачів на період дії обмежень і нарахування відповідних санкцій за несвоєчасну оплату наданих послуг.

Завершивши процедуру відкриття сесії, Михайло Михайлович скерував роботу сесії в продуктивне русло. Він озвучив питання, пропоновані у ході роботи комісій до порядку денного позачергової сесії, які стосувалися внесення змін до окремих обласних діючих програм, звіту про виконання обласного бюджету за минулий рік, окремі майнові питання та низка звернень до вищих органів влади з нагальних проблем життя області.

Додатково депутат Олександр Ледида вніс пропозицію включити до порядку денного звернення облради до керівників усіх релігійних конфесій області про обмеження проведення церковних заходів.

Тож згідно з рекомендацією профільних комісій, депутати, насамперед, ухвалили рішення про внесення змін до обласного бюджету на 2020 рік, де окремі зміни стосуються тих пунктів, на які спрямовано фінансування необхідних заходів у боротьбі з коронавірусом на території краю. З цією ж метою також внесено зміни до Комплексної програми розвитку цивільного захисту Закарпатської області на 2020 – 2024 роки та до Програми розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я Закарпатської обласної ради на 2020 – 2021 роки.

У результаті – депутати обласної ради виділили 153 млн грн для боротьби з коронавірусом із капітальних видатків регіональних програм, залишків медичної субвенції та перерозподілу інших видатків.

Як зазначив М.Рівіс, «це було досить складно, враховуючи реалії, однак обласні обранці ставили за мету- невідкладно суттєво інвестувати у захист здоров’я закарпатців. І ця мета нас укотре об´єднала».

Відтак з ініціативи Андрія Вишняка депутати заслухали інформацію директора департаменту охорони здоров’я ОДА Єлизавети Біров про стан справ у медичній галузі у зв’язку з епідемією коронавірусу. Іван Чубірко цікавився наявністю в області тестів на визначення цього вірусу, а Мирослав Білецький- як оперативно закупити сучасну апаратуру з вентиляції легенів? Адже він поставив собі за мету придбати такий апарат для жителів Хуста, однак виявилося, що це непросто. Василь Якубець цікавився, чи визначена в області формула, за якою пацієнт має направляється на карантин та самоізоляцію?

Єлизавета Іванівна відповіла на всі порушені депутатами питання, де серед іншого зазначила, що «нам потрібні додаткові апарати для штучної вентиляції легенів вищого класу, бо середнього класу в принципі достатньо».

Голова профільної комісії Роман Шніцер звернувся до присутнього керівництва правоохоронних органів з проханням забезпечити безпеку медпрацівникам у приймальних відділеннях на час карантину. Іван Куцина порушив питання про необхідність широкого інформування людей про цю недугу, правила поведінки і т.д. На що М.Рівіс відповів, що є домовленість із операторами зв´язку, які працюють в області, про розсилку таких смс –повідомлень, а також із діючими радіостанціями.

Віктор Русин запропонував до складу робочої групи, яка вестиме контроль за виконанням фінансових планів закладів охорони здоров’я, включити представників правоохоронної системи.

Виважено, по діловому було прийнято і ряд інших важливих рішень. Зокрема, щодо майнових питань, а також про звернення до вищих органів влади з питань додаткових заходів із підтримки платників податків на період запровадження карантину (COVID-19) та про негайне відновлення Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

На завершення М.Рівіс подякував депутатам за оперативну роботу у сесійній залі та за вболівання про жителів Закарпаття. І закликав усіх краян берегти своє здоров´я.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp