Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Карантин в УжНУ: як виглядає університет та що чекає на студентів після відновлення занять

23 березня 2020 р., 10:55

Найбільший виш Закарпаття – Ужгородський Національний університет – теж пішов на карантин, як і решта навчальних закладів краю

Понад 13 тисяч його студентів роз’їхалися по домівках або залишилися в гуртожитках, добре знаючи, що життя університету на цьому не припинилося, а просто перейшло на інший формат – в онлайн. То як нині навчаються студенти і працюють викладачі – розповів «Про Заходу» проректор з науково-педагогічної роботи УжНУ Ігор Король.

Ігоре Івановичу, як в УжНУ поставилися до впровадження карантину?

Всі поставилися з розумінням. Наш ректор Володимир Смоланка – відомий лікар, тому на нараді деканів зміг фахово і доступно пояснити, чому карантин такий важливий у нинішній ситуації. Звісно, ми всі розуміємо, що життя є важливішим за навчальний процес, тому колектив замість обговорення доцільності карантину детально продумав, як правильно організувати дистанційне навчання.

Чи були на вашій пам’яті подібні випадки, коли УжНУ закривався на такий тривалий термін?

Так, останній – у 2009 році, коли у жовтні був оголошений тритижневий карантин у зв’язку з епідемією каліфорнійського грипу A/H1N1. Тоді у нас, на жаль, ще не було сучасних технічних можливостей проведення занять у дистанційній формі, тож ми просто змушені були ущільнювали програму після виходу з карантину. Нині все інакше: наші студенти, хоч і не сидять за партами, але так само навчаються.

Як відбувається процес дистанційного навчання в УжНУ?

Розпорядженням ректора на період карантину, тобто з 12 березня по 3 квітня, навчальний процес був переведений на дистанційну форму. На кожному факультеті призначили відповідальних за впровадження цього процесу осіб, котрі разом із Центром інформаційних технологій вирішують усі технічні питання і забезпечують викладачам і студентам доступ та можливості проводити заняття онлайн. Усі викладачі і студенти мали зареєструватися на сайті електронного навчання, який працює у нас ще з 2014 року. Раніше цим сайтом користувалися не настільки активно, та все ж там уже були зібрані чимало викладених нашими викладачами лекцій, підручників, методичних матеріалів, тестів тощо.
Кожен викладач сам обирає формат роботи зі студентами, однак частіше за все, це працює так: студенти у зручний для них час вивчають наданий на сайті електронного навчання матеріал, після чого їм оголошують, у які години відбудеться тестування, усне обговорення чи інше завдання з вивченої теми. Далі електронне вікно закривається, і викладач перевіряє роботи, відповідно оцінюючи їх. Цей кризовий період дасть нам прекрасну можливість випробувати в максимальному режимі систему дистанційного навчання. Думаю, зрозумівши його зручність, викладачі і студенти залюбки будуть використовувати його елементи й надалі.

Через карантин довелося, мабуть, скасувати і чимало наукових та розважальних заходів, запланованих університетом?

Так і є, були відмінені всі масові освітні, наукові, розважальні та соціальні заходи, заборонені відрядження студентів і працівників УжНУ за кордон та в межах України. Нашим іноземним студентам теж заборонили виїзд з країни без погодження з адміністрацією університету. На щастя, проблем вдалося уникнути: всі студенти, які проходили навчання та практику за кордоном, встигли вчасно повернутися, важливі наукові та соціальні заходи було вирішено перенести на пізніший термін.

Гуртожитки університету нині працюють?

Так, гуртожитки ми вирішили не закрили, але обмежили вхід до них стороннім особам. Окрім того, студентам радимо виконувати усі правила карантину, одразу звертатися до лікарів у випадку поганого самопочуття, також проводимо щоденну роботу з дезінфекції приміщень. Всі антисептичні засоби університетом закуплені, тож обробка наразі проводиться не лише в гуртожитках, а і в начальних та адміністративних приміщеннях.

Ну, і не можу не поставити вам питання, яке цікавить усіх студентів: сесія – зірвана чи буде проходити вчасно?

Про перенесення сесії чи вступної кампанії наразі не йдеться. Мета нинішнього дистанційного навчання якраз і полягає в тому, аби не згаяти час до 3 квітня, а максимально ефективно його використати. Але ви самі бачите, що ситуація змінюється дуже динамічно, чи не щодня в країні запроваджують нові заходи, покликані на те, аби максимально ізолювати людей. Тому наразі важко щось прогнозувати, після 3 квітня будемо діяти за ситуацією. У будь-якому випадку наші студенти і викладачі будуть вчасно поінформовані про усі зміни. Для цього ми ведемо активну роботу на офіційному сайті УжНУ та в соцмережах.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, «Про Захід»


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp